„Пираните” порят вълните на Панчаревското езеро с екипи от Парафлоу

Иван Недялков – член на УС на СКИ „Пираните” и Йоаким Балевски - Архитект „Системни решения” и ръководител отдел „Бизнес приложения” на Парафлоу Място: Панчаревско езеро

Иван Недялков – член на УС на СКИ „Пираните” и Йоаким Балевски – Архитект „Системни решения” и ръководител отдел „Бизнес приложения” на Парафлоу (място: Панчаревско езеро)

Помните ли Пираня от култовия сериал „Синьо лято”, с който израснаха поколения български деца? Приятелите му го наричаха така, защото ядеше по много и бързо, досущ като рибите пирани.  Бившият актьор Мигел Валеро, изпълняващ ролята на Пираня,  днес е телекомуникационен инженер и преподавател в Политехническия Университет в Мадрид и с усмивка си спомня за изиграния от него герой със симпатично име.

Днес, в България има едни други „пирани”,  които за разлика от Пираня спортуват активно и се борят за това да водят здравословен и пълноценен начин на живот.  Става въпрос за представителите на Спортен клуб за интеграция „Пираните”,  които често се събират да обсъждат бъдещите си планове на столичната улица „Цар Симеон” 110.

Техният спортен клуб за интеграция  към РСО София при Съюза на слепите в България (ССБ) е създаден през 2009 година. Неговата цел  е да насърчава и повишава  двигателната и жизнена активност на хората със зрителни увреждания, живеещи на територията на Софийския регион. Спортовете,  които практикуват членовете на клуба са гребане, спорен риболов, шах, спортна табла,  канадска борба, голбал, туризъм, шоудаун.

Идеята за подпомагане на клуба хрумва първо на Йоаким Балевски – ръководител отдел „Бизнес приложения”  на Парафлоу.  Негов съсед е Иван Недялков, член на Управителния съвет на спортния клуб за интеграция. Покрай тяхното приятелство, Йоко, както е известен един от най-талантливите и опитни български ИТ архитекти,  става свидетел на трудностите, през които преминават хората с увреждания от клуба и усилията им  да развиват адаптирани и специализирани спортове сред своите членове.

Зад идеята застава и ръководството на Парафлоу, в следствие на което първо се ражда уеб сайтът  на „Пираните”, чиято цел е да популяризира  дейността им, а след това и се закупуват специални спортни елеци, подходящи за спортен риболов, гребане и туризъм за членовете на организацията. С оказаната материална помощ, Парафлоу иска да даде добър пример, че макар и в криза, всички компании, могат да се включат под различни форми и да подпомагат благородни каузи като тази.

Но да се върнем на „Пираните”. Подобно на героите от „Синьо лято” и те по детски обичат игрите, синьото лято и водата. Затова, често може да ги срещнете на Панчаревските лодки или тръгнали на поход из Витоша, Стара планина или Пирин.

Всички, които желаят да подкрепят спортната дейност на клуба, мога да го направят като използват банковата им сметка, публикувана на сайта: http://www.piranite.bg/ или се свържат директно с тях на публикуваните телефони.