МВР стартира сайт за превенция и борба с интернет престъпността

Министерството на вътрешните работи стартира официалния сайт www.cybercrime.bg за превенция и борба с интернет престъпността. Административно сайтът ще бъде управляван от началника на сектор “Компютърни престъпления” при ГДБОП – Явор Колев, стана ясно на пресконференция в понеделник.

Лицензираният софтуер е създаден по идея на ученици от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” и осигурен от Асоциацията на полицейските началници.

Създаването на официалния сайт отразява намерението на властите в страната да подготвят децата за отговорно поведение в мрежата. Освен възможност за предпазване от престъпления и злоупотреби в Интернет, сайтът ще спомага за намаляване на случаите на компютърни престъпления, извършени от или срещу деца.

Идеята за създаване на сайта се роди в резултат на стартиралата през миналата година Национална програма за превенция на престъпността сред децата и младежите, обявиха от МВР. В отговор в ГДБОП бе получено предложение от инж. Неделчева, директор на СПГЕ “Джон Атанасов”, за партньорство при превенцията и разкриване на престъпления в Интернет.

В писмото си Неделчева предложи пълнолетни ученици от гимназията да сътрудничат на специализирания сектор в ГДБОП. На последвалите срещи експерти от сектора за противодействие на компютърните престъпления дискутириха с учители и ученици от гимназията заплахите в Интернет, както и различните видове компютърни престъпления.

Учениците се срещнаха и с представители на чуждестранни сродни служби, гостували по съвместни проекти за обмяна на опит на ГДБОП. В отговор децата предложиха да сформират “Интернет патрули”, които чрез сърфиране във виртуалното пространство да откриват сайтове с незаконно съдържание и други нарушения в Интернет и да подават сигнали в ГДБОП.

Така бе постигната договореност служителите от ГДБОП и учениците да създадат интернет-базирана страница. Целта е чрез нея да се популяризират правните аспекти на компютърната престъпност и заплахите, които съществуват във виртуалното пространство, как да действат и към кого да се обръщат учениците при съмнения, че са станали жертва на интернет педофили, хакерски атаки и други виртуални престъпления. Предвидени са също дискусионен форум и уеб форма за подаване на сигнали за интернет престъпления.

Страницата е създадена на български и английски език. В нея има инкорпориран уеб онлайн комуникатор – ICQ, чрез който ще се подават сигнали и в реално време. Менюто за навигация в сайта включва нормативна уредба (НК, Закон за закрила на детето, Конвенция за престъпления в кибернетичното пространство, Правила за безопасна работа на учениците в Интернет и училищната мрежа), съвети към родителите и към децата, сигнализиране, фишинг, компютърен жаргон и форум.

Коментари по темата: „МВР стартира сайт за превенция и борба с интернет престъпността”

добавете коментар...

  1. Тодорова

    Защо липсват бутони за социалните мрежи в сайта? Те са доста полезни за посетителите …

  2. Вальо

    Сигурно това им е целта – да не работи.Много е несериозно ученици да се
    занимават с такъв сериозен сайт.Нямат даже електронна поща ами те карат да попълваш разни формуляри

  3. anjela

    собственикът на блог “http://www.gatchev.info/blog/?p=294” … григор гачев е проникнал в личния ми компютър с цел шантаж и заплашва да публикува в интернет личните ми данни.по негова вина компютъра ми е повреден.по какъв начин да постъпя с този „човек“

  4. Ани

    Сайта изобщо не работи! Навигацията не отваря съответните линкове, а мястото за изпращане на сигнали за престъпления по интернет дава грешки. Сайта е направен от третокласники или какво! За какво се прави нещо, което не работи

Коментар