Майкъл Дел си върна собствеността върху Dell

Майкъл Дел спечели битката за собствеността върху Dell в стремежа си да превърне компанията в доставчик на корпоративни решения и услуги

Майкъл Дел спечели битката за собствеността върху Dell в стремежа си да превърне компанията в доставчик на корпоративни решения и услуги

Майкъл Дел, основател и главен изпълнителен директор на Dell, ще придобие компанията в партньорство със Silver Lake Partners – глобален инвеститор в сферата на технологиите, стана ясно след преброяване на гласовете от специалното заседание на акционерите.

Според условията на сделката, акционерите ще получат по 13,75 долара в брой за всяка обикновена акция на Dell, която притежават. Освен това ще бъде изплатен специален дивидент от 0,13 долара в брой на акционерите, регистрирани преди фактическото извършване на сливането, като по този начин общото възнаграждение възлиза на 13,88 долара в брой.

Споразумението гарантира, че редовният тримесечен дивидент в размер на 0,08 долара на акция за фискалното трето тримесечие ще бъде изплатен на акционерите, регистрирани преди сключването на сделката. Общата стойност на сделката се оценява на 24,9 милиарда долара, съобщиха от тексаската компания.

Предварителните резултати от гласуването сочат, че транзакцията е одобрена от притежателите на повечето акции в обръщение на Dell, както се изисква според законите на щата Делауеър.

“Доволен съм от резултата и съм амбициран да продължа да помагам на Dell да се установи като водещ в индустрията доставчик на разширяващ се диапазон от цялостни технологични решения”, каза Майкъл Дел, президент и главен изпълнителен директор на Dell. Той подчерта ролята на Silver Lake Partners като силен партньор с дялов капитал.

В момента Dell разполага с глобален екип от 110 хиляди души. Под ръководството на Майкъл Дел компанията продължава да разширява диапазона на предлаганите бизнес решения и услуги, като вече се позиционира отвъд доставките само на РС и сървъри.

„В продължение на повече от година, специалната комисия и консултанти проведоха независим процес, за да се уверят, че резултатът ще бъде най-добрият възможен за акционерите на Dell”, каза Алекс Мандъл, председател на специалната комисия, създадена с цел оценяване на транзакцията и другите стратегически алтернативи. „Гласувайки в полза на транзакцията, акционерите избраха най-добрия вариант да увеличат стойността на акциите си”, допълни той.

Очаква се транзакцията да се състои преди края на третото тримесечие на финансовата 2014 година на Dell. Сделката е обект и на други условия, включващи регулаторни одобрения. Главният офис на Dell ще остане в Раунд Рок, Тексас.

Коментари по темата: „Майкъл Дел си върна собствеността върху Dell”

добавете коментар...

  1. Blah

    Така след Нокиа, М$ се сдобиха и с производител на компютри…

  2. клоид

    Хората с милиарди си играят, пък ние с една мизерна държавица не можем да се справим.

Коментар