МОН ще модернизира училищата с таблети

Проф. Анерия Клисарова съобщи за амбициозен план на МОН за модернизация на учебния процес

Проф. Анелия Клисарова обяви намерението на МОН да модернизира учебния процес

Министерство на образованието и науката си е поставило амбициозната задача за модернизация на учебния процес – в училищата да има Wi-Fi зони, интерактивни дъски, повече компютри и таблети, заяви пред БНР министър Анелия Клисарова.

„Това ще даде възможност за модерно преподаване и ще направи уроците по-интересни за децата”, каза Клисарова и уточни, че проблемът с тежките раници може да бъде решен като старите учебници, които остават в училищата след отпечатване на новите издания, се ползват като втори комплект от децата.

В момента в министерството се подготвя програма за намаляване броя на отпадащите ученици. „Изключително трудно е да кажем дали обхватът ни е на 100% заради миграционните процеси в момента – не можем да кажем тези деца в България ли са или не, или пък има ли причина, заради която да не са записани. Затова разработваме програма – да има един регистър както на студентите, така и на учениците, за да можем да следим тяхното движение”.

Софтуерът за тази цел трябва да е не национален, а интернационален. Тогава ще има добри данни за реалния обхват. „В момента се съобразяваме само с НСИ, но точните данни ще мога да дам около 30 септември”, уточни Клисарова.

Същевременно, МОН и Министерство на младежта и спорта разработват програма за осигуряване на повече средства за физкултурни салони и игрища в училищата. Очаква се тази програма да влезе в сила с новия бюджет, така че да бъдат осигурени условия за масов спорт децата, каза министърът.

Коментари по темата: „МОН ще модернизира училищата с таблети”

добавете коментар...

  1. Lozer

    До номер 1, доста си заблуден смятах, че е ясно за всички хора в БГ, когато има сделка и далавера за много пари – всеки по цялата верига си взима пари. За Били ще има пари също както и за депутати и за родни бг измислени фирми и за консултанти и експерти. За да има за всички сумата ще се надуе многократно.

  2. 1

    Ха-ха! Това в България няма да стане още 50 години и повече. Е разбира се, ако България я има щот май вече е под-въпрсо. И @Lozer, тук грешиш. Парите не отиват при чичо Бил, ами при българските оправници, отново за да се оправят те в живота 😉

  3. Иван

    Споко и наши фирмички ще прилапат нещо. Има наши софтуерни “гиганти”, за които не си и чувал, но които цоцат милиони от бюджета на държавата.

  4. Lozer

    Всичко е предрешено милиони левове отиват пак за Бил Гейтс.

Коментар