Пожар в Китай оскъпи DRAM паметите

Пожарът в завода на SK Hynix може да предизвика сериозен дефицит на DRAM пазара

Пожарът в завода на SK Hynix може да предизвика сериозен дефицит на DRAM пазара

Пожарът от 4 септември в китайския завод за памети на SK Hynix причини щети не само на активите на компанията, но и на световния пазар на DRAM.

Въпреки уверенията на ръководството на SK Hynix, че пораженията са незначителни, цените на чиповете памет нараснаха съществено в седмицата след пожара.

В частност, цената на най-продаваните 2-гигабитови DRAM чипове, които се ползват в настолни РС и лаптопи, скочи с 28% и премина нивото от 2 долара на пазара на едро. TrendForce прогнозира, че поскъпването ще продължи.

Огънят, бушувал два часа в завода на SK Hynix, а нанесъл много по-големи щети, отколкото обяви компанията. Повредени са не само намиращите се на конвейера 60 хиляди полупроводникови пластини и вентилацията, но и част от оборудването на завода.

Пълното възстановяване на завода може да отнеме до шест месеца, твърди TrendForce. Предприятието осигурява около половината от целия обем DRAM чипове, доставяни от SK Hynix, а спирането му ще доведе до 10-процентен спад на световното производство на подобни памети.

Ако конкурентите на SK Hynix в лицето на Samsung и Micron не предприемат скоро екстремни мерки, пазарът на памети го чака сериозен дефицит, и то в сезона на традиционно най-големите продажби. Това е предпоставка за по-нататъшно поскъпване на DRAM чиповете.

Коментар