Облачни смартфони застрашават iOS и Android

Смартфоните под управление на Firefox OS и други облачни платформи имат шанс да завоюват значителен пазарен дял

Смартфоните под управление на Firefox OS и други облачни платформи имат шанс да завоюват значителен пазарен дял

През 2005 година господството на Nokia на мобилния пазар изглеждаше непоклатимо. Няколко години по-късно компанията продаде телефонния си бизнес на Microsoft, а лидери на пазара са Samsung и Apple.

Сегашните победители обаче не са застраховани в бъдеще от съдбата на Nokia, смята професор Роналд Клингебил от Warwick Business School, един от водещите британски университети. По неговите думи, с появата на смартфони с облачни операционни системи, ситуацията в мобилния сегмент може да се промени кардинално, пише Yahoo News.

Професорът визира устройства на база Tizen, Firefox OS, Ubuntu Edge и Sailfish OS. Всяка от тези алтернативни платформи има шанс за успех и общо те могат да заемат значителен дял от пазара, смята Клингебил.

Устройствата от новия клас ще имат редица предимства. Първото от тях е наличието на голям брой приложения. Разработчиците ще създават програми не за конкретен модел или платформа, а за целия облак. На същия принцип се създават облачните приложения за РС – те се изпълняват в браузъра и могат да работят на компютри под управление на Windows, Mac или Linux.

Второто ключово предимство на облачните смартфони ще е достъпната цена. Ако приложенията се изпълняват в облака, телефонът няма да се нуждае от мощен процесор и голям обем памет, в резултат на което цената му ще бъде по-ниска.

Въпреки че посочените мобилни платформи са в зачатъчен стадий на развитие, тяхното налагане на пазара може да стане много бързо, смята проф. Клингебил. Достатъчно е някой от големите производители, например Lenovo, да концентрира вниманието си върху една от тези платформи.

Мобилните оператори също биха поддържали облачните смартфони, тъй като имат интерес от появата на нови играчи на пазара, които да нарушат господството на Android и iOS, допълва професорът.

По-рано анализаторската компания ABI Research прогнозира, че най-влиятелна сред алтернативните платформи ще стане Tizen, около която вече се формира група от поддръжници. В Европа зад платформата са готови да застанат операторите Orange и Vodafone, а в Азия – KT, NTT DoCoMo и SK Telekom.

Прогнозите сочат, че в близките пет години обемът на доставките на облачни смартфони ще достигне 135 милиона броя. Още през настоящата година Samsung планира да пусне устройства с Tizen.

Коментари по темата: „Облачни смартфони застрашават iOS и Android”

добавете коментар...

  1. :)

    go native or go home

Коментар