ГДБОП спря LAN оператор в Банско

Още един LAN интернет доставчик беше принуден да прекрати работа след акция на служители на сектор „Компютърни престъпления” към ГДБОП. На 3 сървъра, открити в помещенията на “Г.Н.” в Банско, са били инсталирани над 5 терабайта файлове с незаконно съдържание – музика, филми, бизнес и развлекателен софтуер, установява проверката.
Файловете са качвани от администратора на мрежата, като до тях е бил предоставян достъп на неограничен брой клиенти на доставчика с възможност за използване онлайн или чрез даунлоуд, съобщиха от BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер).
Сървърните системи са иззети като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. LAN доставчикът е оперирал в района на Банско и Разлог.  
Миналата седмица антипиратска акция на ГДБОП спря LAN доставчик в София, като фирмата се оказа собственост на кандидат кмет за район Люлин.
Вчера, 24 октомври, по инициатива на BSA в столицата се проведе конференция по проблемите с пиратството, в която участваха Софийска районна прокуратура, Върховна касационна прокуратура, Столична следствена служба и сектор „Компютърни престъпления” на ГДБОП.

Коментар