Huawei планира да отвори 5500 работни места в Европа

Huawei се насочва към Европа, след като бе нарочен за шпионин в САЩ

Huawei се насочва към Европа, след като бе нарочена за шпионин в САЩ

Китайският производител на смартфони и телекомуникационно оборудване и Huawei планира да отвори 5500 работни места в Европа в близките пет години, съобщи China Daily.

Компанията ще предложи ИТ и телеком решения на европейския бизнес, разкрива Патрик Цханг, президент по маркетинг на подразделението Huawei Enterprise Business Group. По план, в следващите 3 до 5 години приходите от този бизнес трябва да достигнат 1 милиард долара.

Huawei продължава настъплението си в Европа въпреки, че търпи обвинения на Европейската комисия в нечестна конкуренция, отбелязва Ройтерс. На мушката на Брюксел попада и друг китайски телеком гигант – ZTE. Ръководството на Huawei вижда повече перспективи за растеж на Стария Континент отколкото в САЩ, където компанията е заподозряна в шпионаж.

В доклад на Конгреса от октомври 2012 г. се твърди, че дейността на китайските производители, вкл. Huawei, застрашава националната сигурност на страната. Американските власти препоръчаха на местните компании да се въздържат от партньорство с фирми от Китай, като така на практика блокираха сделките им на пазара в САЩ.

Миналата седмица Huawei съобщи, приходите на компанията през 2020 г. ще достигнат 35 милиарда долара. В близките пет години компанията очаква средногодишен ръст от 10%.

По-рано този месец, при посещението на министър председателя Пламен Орешарски в Китай, стана ясно, че Huawei обмисля създаване на регионален европейски център и институт за изследвания и технологии в България. Huawei би могла да се възползва от стимулите, които се предоставят за високо-технологични инвестиции у нас, заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

Коментар