Nokia и Alcatel-Lucent преговаряли за сливане

Alcatel-Llucent може да се обедини с Nokia на пазара за телекомуникационно оборудване

Alcatel-Llucent може да се обедини с Nokia на пазара за телекомуникационно оборудване

След като продаде телефонния си бизнес на Microsoft, финландската компания Nokia се концентрира върху пазара на телекомуникационно оборудване. Неотдавна Nokia изкупи 50-процентния дял на Siemens в съвместното им предприятие, а сега планира нова сделка с Alcatel-Lucent.

По информация от Ройтерс, Nokia разглежда възможността за купуване или обединение с конкурента Alcatel-Lucent. Двете компании вече са провели предварителни разговори за продажба на бизнеса с безжично оборудване на Alcatel. Очаква се скоро преговорите да бъдат подновени.

Позовавайки се на собствени източници, Уол Стрийт Джърнъл твърди, че преди няколко дни бордът на директорите на Nokia е провел съвещание, на което е обсъждана стратегията на компанията. Освен обединение с Alcatel-Lucent са разглеждани и други ходове, за които няма конкретна информация.

Според източници, близки до Nokia Solutions and Networks – наследника на Nokia Siemens Networks, евентуална сделка с Alcatel-Lucent е рискована за бъдещето преструктуриране на Nokia. Самата Alcatel-Lucent също не се намира в добра ситуация.

През второто тримесечие на 2013 г. чистата загуба на Alcatel-Lucent нарасна два пъти, достигайки 885 млн. евро, в резултат на проведената реорганизация и загуби от обезценка на материални активи. В момента телеком производителят се опитва да намали разходите с 1 млрд. евро и да се преориентира към по-печеливши бизнеси. Компанията има няколко договора с големи оператори като Verizon Wireless, AT&T и China Mobile, което би заинтересувало Nokia.

Твърди се, че френското правителство поддържа евентуално сливане на Alcatel-Lucent и Nokia, в резултат на което ще бъде създаден голям играч на европейския пазар на телекомуникационно оборудване, способен да конкурира шведската Ericsson (с дял от 36%) и набиращият скорост китайски производител Huawei Technologies (32%). Нова компания, обединяваща активи на Nokia и Alcatel-Lucent, ще се приближи по пазарен дял до Ericsson, прогнозират анализатори от Morgan Stanley.

Коментар