4G трафикът ще изпревари 3G през 2016 г.

Към 2018 г. делът на 4G ще достигне две трети от целия мобилен трафик

Към 2018 г. делът на 4G ще достигне две трети от целия мобилен трафик

В края на второто тримесечие на 2013 година делът на абонатите на 4G услуги е бил едва 2,9%, сочи проучване на ABI Research. Към края на настоящата година обаче мрежите от четвърто поколение ще обсебят цели 20% от мобилния трафик.

Анализаторите прогнозират, че през 2016 г. трафикът на 4G мрежите ще надвиши този на 3G, а към 2018 г. делът на 4G ще достигне две трети от целия мобилен трафик.

Очаква се в близките пет години потокът от данни в мрежите 4G да нараства средногодишно с 82,2%, за което ще способстват два фактора – активното разгръщане на LTE мрежи от мобилните оператори и разширяването на асортимента от смартфони и таблети.

Благодарение на тези два фактора, поточното видео ще става все по-достъпно за потребителите, коментира ABI Research. Като пример анализаторите посочват най-големия американски оператор Verizon, при който делът на видеото вече достига 50% от трафика.

Анализаторите прогнозират също, че потреблението на видео съдържание в света ще расте с 60,6% годишно и към 2018-та ще превиши 100 екзабайта. Делът на интернет сърфирането в общия обем на трафика ще достигне 27%.

Въпреки ръста в приходите от услуги за предаване на данни (с изключение на текстовите съобщения), по-голяма част от доходите (52,7%) на операторите продължават да носят гласовите услуги. Ето защо анализаторите съветват телекомите да не изпускат от поглед този сегмент и да подобряват качеството на гласовите услуги.

Коментар