Над 800 организации градят LTE или 5G частни мрежи

Все по-често доставчиците на облачни решения в глобален мащаб предлагат и решения за частни мобилни мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Нов доклад на Глобалната асоциация на мобилните доставчици (GSA) установи, че най-малко 794 организации в 68 страни и територии разгръщат частни мобилни мрежи, базирани на LTE или 5G технологии.

Докладът на GSA отбелязва, че LTE остава предпочитаната технология за внедряване на частни мобилни мрежи по целия свят, въпреки че се посочва, че 5G се използва от около 37% от клиентите, проследени в проучването. Асоциацията е идентифицирала и повече от 70 оператори на телекомуникационни мрежи, участващи в проекти за частни мобилни мрежи.

Новият доклад разкрива, че голям брой и широк кръг от участници на пазара са активно ангажирани в разработването и предоставянето на решения за частни мобилни мрежи. Сред всичките 794 организации, за които е известно, че внедряват LTE или 5G частни мобилни мрежи, производственият сектор изглежда има най-големия дял със 140 идентифицирани компании, участващи в известни пилотни проекти и внедрявания. Секторът на образованието е вторият най-често срещаната група – в този сегмент са налице 80 текущи проекта. Активни са още минните компании (69) и енергийни компании (68).

В рамките на производствения сектор, според доклада на GSA показва, автомобилната индустрия има най-много клиенти. Следват я производителите на електрическо оборудване, уреди и компоненти, а след това компютърни, електронни и оптични продукти.

Също така доставчиците на облачни решения в глобален мащаб предлагат решения за частни мобилни мрежи, понякога в партньорство с мобилни оператори или доставчици на мрежи.

„Голям брой и широк спектър от организации са активно ангажирани в разработването и предоставянето на решения за частни мобилни мрежи“, каза Джо Барет, президент на Глобалната асоциация на мобилните доставчици. „Организации от всякакъв тип, независимо дали са в производствения, образователния или автомобилния сектор, инвестират и внедряват мрежи, които ще стимулират автоматизацията и производителността“.

„В тази екосистема, която сега е налице, с толкова много възможности и толкова много регулаторни органи, които планират инициативи, за да направят спектъра достъпен за LTE и 5G частно използване, ние очакваме значително развитие на пазара през следващите няколко години“, заключи Барет.

Коментар