Учени: Микроблоговете са ръзвъдници на злоба

Злобата се разпространява светкавично в микроблогърските мрежи, установи проучване

Злобата се разпространява светкавично в микроблогърските мрежи, установи проучване

Микроблогърските мрежи са най-злобните места в интернет, установи проучване на китайски учени. Тези мрежи са идеално място за изразяване на негативни емоции, твърдят експертите.

В подобни социални мрежи злобата се разпространява неимоверно бързо. Поради това им свойство, микроблоговете са оприличени на развъдници на злоба от изследователите в лабораторията за софтуерни разработки към Университета Бейханг.

Китайските учени са изследвали социалната мрежа Weibo, която се явява аналог на Twitter, съобщава BBC News. Заключението е, че гневът, яростта и злобата са най-разпространените емоции в нея.

В микроблогърските мрежи потребителите обменят кратки съобщения (в частност до 140 символа в Twitter), вкл. с помощта на SMS услугиге, като всички от тях са публично достъпни. Популярността на тези уеб ресурси е огромна. В момента мрежата Twitter, например, има над 400 милиона уникални посещения месечно, а беше създадена само преди няколко години.

Коментари по темата: „Учени: Микроблоговете са ръзвъдници на злоба”

добавете коментар...

  1. Потребител

    По-общо и по-философски погледнато:
    Това е социален феномен, който може да се разглежда като една от многото форми на проява на неудовлетвореността (от реализацията) на човек, без значение в коя област е тя – в социален план, в личен план, в сексуален и т.н. Именно тази неудовлетвореност е носител и генератор на негативните емоции в техните многобройни форми на изява, на които сме свидетели напоследък, било то по форумите в мрежата или в други масмедии.
    По-предприемчивите са заложили именно на този факт. Не случайно от древността до наше време е просъществувал израза “хляб и зрелища”, като в случая се акцентира именно върху втората дума в нейните многобройни днешни осъвременени варианти.

  2. Потребител

    Споделям мнението, че негативните емоции (гняв, ярост, злоба и т.н.) се разпространяват много бързо в мрежата. Може би такава е медийната нагласа на човек – не случайно за новини обикновино се считат всички произшествия, злополуки, нещастия и т.н. Незнам, тук имат думата съответните експерти…
    Но това не ни пречи да бъдем оптимисти, че и положителните емоции все пак се разпространяват в мрежата, макар и далеч не със същата скорост.

  3. сда

    ей ся се микро ядосах!

Коментар