Astra 2Е ще подобри сателитните услуги в Европа

Astra 2E беше успешно изстрелян на борда на ракета-носител ILS Proton Breeze M

Сателитът Astra 2E беше успешно изстрелян на борда на ракета-носител ILS Proton Breeze M

SES S.A. успешно изстреля сателита Astra 2E на борда на ракета-носител ILS Proton Breeze M. След мисията, продължила 9 часа и 12 минути, втората фаза на ракетата освободи в орбита сателита.

Astra 2E ще бъде позициониран на 28.2/28.5 Е орбитална арка. Сателитът е построен от Аstrium, Франция, на платформа E3000. Съоръжението е снабдено с 60 Ku-честотни транспондера, вкл. 12 допълнителни транспондера за комуникации извън Европа и 4 Ka-честотни транспондера.

Сателитът ще осигури излъчвателни и широколентови услуги от ново поколение за Европа, Близкия Изток и Африка. Astra 2E, със стартова маса от 6 тона, има размах на крилата 40 метра. Веднъж отворени в орбита, слънчевите панели ще произвеждат 13 kW електричество до края на своя 15-годишен проектен живот.

„Това е 54-ят сателит в глобалната  флотилия на SES, който ще осигури допълнителен капацитет на стратегическата орбитална позиция над Европа. Този сателит е важна част от програмата ни за обновяване на капацитета на позициите 28.2/28.5, в комбинация с Astra 2F, който бе изстрелян по рано през септември 2012, и предстоящият за извеждане в орбита през 2014, Astra 2G”, поясни Ромейн Бауш, президент и главен изпълнителен директор на SES.

Сателитите на SES ще осигурят по-добър фокус и мощност, докато Ка-транспондерите на борда ще обезпечат широколентови услуги от ново поколение, допълни Бауш.

Коментар