Акционери в Microsoft искат оставката на Бил Гейтс

Бил Гейтс за първи път бе подложен на критика от акционерите в Microsoft

Бил Гейтс за първи път бе подложен на критика от акционерите в Microsoft

След оставката на Стив Балмър като CEO на Microsoft, под въпрос става и председателското място на Бил Гейтс в борда на директорите.

Според информирани източници на Ройтерс, трима големи инвеститори в Microsoft искат оставката на Бил Гейтс, който основа компанията преди 28 години. Те изтъкват аргумента, че отдаден на филантропска дейност, сегашният председател на борда на директорите блокира приемането на нови стратегии, поради което и на новия CEO ще му бъде трудно да извърши належащите промени в компанията.

В последните години делът на Бил Гейтс като акционер в Microsoft значително намаля и вече не съответства на настоящата му позиция в компанията. Преди Microsoft да стане публична компания (през 1986 г.), Бил Гейтс притежаваше 49% от нея, но в момента държи едва 4,5% от акциите.

Стив Балмър често беше критикуван от акционери и медии за действията си като CEO на компанията. Но за първи път на критики е подложен и Бил Гейтс в ролята му на председател на борда на директорите. Тримата недоволни акционери обаче едва ли ще могат да свалят от поста основателя на Microsoft, тъй като притежават само 5% от акциите.

Коментар