Продажбите на 3D принтери ще се удвоят тази година

3D принтерите вече не са само любопитен продукт, но носят и реални ползи

3D принтерите вече не са само любопитен продукт, а носят и реални ползи за потребителите

Доставките на 3D принтери с цена до 100 хиляди долара, способни да създават обемни предмети от полимерни слоеве, ще достигнат 56 507 броя през 2013 година. Това е ръст от 49% спрямо предходната година, сочи анализ на Gartner.

Развитието на технологиите за обемен печат, увеличението на скоростта и производителността ще стимулират търсенето на 3D принтери от страна както на предприятията, така и на крайните клиенти. В резултат на това пазарът на 3D принтери ще отбележи ръст от 75% през 2014 година, достигайки продажби в размер на 98 хиляди устройства. Доставките на подобни устройства ще се удвоят през 2015 г.

Пазарът на 3D принтери достигна преломен момент в своята история, отбелязва Gartner. Самият пазар все още е в зародиш, но шумът около него е много по-голям, отколкото нивото на технологично развитие. Скоростта на усъвършенстване на технологиите и интересът на купувачите стимулират производителите на оборудване, софтуер и услуги да разработват прости за използване инструменти и материали, с помощта на които могат да се създават висококачествени продукти.

Gartner прогнозира, че през 2013 година крайните потребители ще похарчат около 87 милиона долара за 3D принтери, а корпоративният сектор ще купи устройства за 325 млн. долара. Така общите годишни разходи за оборудване за 3D печат ще достигнат 412 млн. долара, което е с 43% повече спрямо 2012 г.

През следващата година пазарът на 3D принтери ще генерира 669 млн. долара на доставчиците, от които 133 млн. долара ще дойдат от крайни потребители, а останалите 536 млн. долара – от корпоративния сектор.

В близките 18 месеца потребителите ще бъдат стимулирани да купуват 3D принтери не само от любопитство, но и поради реални ползи – тези устройства стават по-евтини, с повече приложения и подобрена функционалност.

Компаниите все по-често ще използват потенциала на 3D печата за лабораторни изследвания, разработка на продукти и различни производствени операции, прогнозира Gartner.

3D принтерите се използват за печат на най-различни предмети – от бижута до изкуствени зъби и машинни детайли. В лабораториите на НАСА обаче се работи и по създаване на първия спътник, напечатан на 3D принтер.

Коментар