Лицензират MS софтуера по белгийски модел?

Лицензионната схема на Microsoft от типа Enterprise Agreement е най-изгодна за държавната администрация в дългосрочен план, смятат от МДААР. С нея администрацията става собственик на последните версии на продуктите, които ще излязат в края на периода на лицензионната схема – към 31 май 2011 г., както и на по-стари версии, според възможностите на техниката във всяка една конкретна администрация.
Това означава, че тези софтуерни пакети ще могат безсрочно да бъдат използвани от администрацията, без заплащане на абонаментна такса за това, посочиха от министерството, ръководено от Николай Василев.
Настоящият OSL договор  с Microsoft (със заплащане на абонаментна годишна такса) за 60 000 лиценза на Windows и MS Office, както и за 2000 лиценза на Windows Server изтича на 31 май 2008 г. МДААР вече откри нова процедура за избор на изпълнител на четиригодишно рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер.  
Администрацията е проучила практиките на Белгия и Австрия, които до известна степен се прилагат и в повечето от останалите държави членки на ЕС, посочиха от МДААР. Федералното правителство на Белгия няма общ договор с Microsoft. Всяка служба сключва отделен договор, като избира варианта за себе си. Най-големите потребители в страната са Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, които имат отделни споразумения Enterprise Agreement, а по-голямата част от останалите – Select Agreement.
В Австрия правителството има рамково споразумение с Microsoft без финансови условия, на базата на коeто всяка служба сключва отделен договор, като избира варианта за себе си. Отново най-големите потребители са министерствата на вътрешните и външните работи, Федералният изчислителен център и др. Те имат отделни Enterprise Agreement, а голямата част от останалите ведомства лиценцзират по Select Agreement, но също се срещат и такива с Open Value Subscription.

Коментар