Microsoft уговаря HTC да заложи на Windows Phone

Microsoft ще се опита да спечели HTC на своя страна в борбата за налагане на Windows Phone

Microsoft ще се опита да спечели HTC на своя страна в борбата за налагане на Windows Phone

Microsoft води преговори с HTC цел да наложи Windows Phone в смартфоните на тайванския производител, съобщи Блумбърг.

По-конкретно, Microsoft предлага на HTC да инсталира Windows Phone на Android устройствата си. Към момента няма яснота как ще работи подобна комбинация – дали потребителят ще може да превключва между двете системи, или ще избира една от тях по подразбиране при първото включване на смартфона.

Преговорите са на много ранен етап и към момента не е взето никакво решение. Предполага се, че Microsoft може да стимулира HTC да възприеме Windows Phone, като намали или напълно премахне лицензионната такса за мобилната платформа.

HTC не е пускала нови Windows смартфони от юни и според източници, близки до компанията, не планира в бъдеще подобни устройства. В миналото HTC беше един от най-лоялните партньори на Microsoft по линия на мобилната платформа Windows Mobile.

По-късно обаче Microsoft се обвързва тясно с Nokia, като я направи свой стратегически партньор за Windows Phone. Съюзът между двете компании завърши с поглъщане на мобилния бизнес на Nokia от Microsoft.

В момента делът на Windows Phone на световния пазар за смартфони възлиза на 3,7%, като лъвският пай от него се пада на Lumia устройствата на Nokia. Платформата Android държи 79% от пазара, а епълската iOS има 13%.

Коментар