Nokia приключва със Symbian и Meego на 1 януари 2014

Финландският производител на мобилни телефони Nokia планира да спре поддръжката на операционни системи Symbian и MeeGo от 1 януари 2014 г., съобщи Forbes.

Разработчиците за тези две платформи няма да могат да публикуват нови приложения и да ги обновяват в Nokia Store от началото на 2014-та, но поместените програми там до края на текущата година ще останат достъпни за сваляне. Както и досега, разработчиците ще получават полагащите им се приходи от продажби.

Първият телефон под управление на Symbian се появи през 2002 година. Това беше моделът Nokia 7650. Последното устройство с тази платформа пък е PureView 808, представен през 2012 г.

Разработката на Symbian започна през 1998 г. Освен Nokia в нейното създаване участваха компаниите Psion, Ericsson и Motorola. Предшественик на Symbian е операционната система EPOC, която Psion започна да развива през 80-те години на миналия век.

В средата на 2011 г. Nokia съобщи официално, че с разработката и поддръжката на Symbian ще се занимава компания за ИТ аутсорсинг Accenture. Съгласно постигнатото споразумение, Accenture ще поддържа разработките на нов софтуер за Symbian и услугите на Nokia до 2016 г.

Преди две години Nokia сключи партньорство с Microsoft и се насочи основно към разработка на смартфони под управление на Windows Phone. Стивън Елоп, тогавашният CEO на Nokia, твърдеше, че компанията ще продаде около 150 млн. смартфона на база Symbian в продължение на няколко години.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. продажбите на Symbyan устройства достигнаха едва 2,2 млн. броя. В същото време Nokia успя да продаде 4,4 милиона WP смартфона. През второто тримесечие на 2013 г. Nokia достави на пазара 7,4 млн. устройства от серията Lumia, спрямо 5,6 млн. броя в предходното тримесечие. Данните за продажбите на Symbian устройства за този период липсват.

Освен WP смартфони Nokia произвежда по-достъпни телефони Asha на платформа S40, продажбите на които достигнаха 4,3 млн. броя през второто тримесечие, по данни от компанията.

В момента мобилният бизнес на Nokia е в процес на поглъщане от Microsoft. В началото на септември двете компании обявиха споразумение за продажба на подразделението Nokia Devices & Services на Microsoft за сумата от 5,44 млрд. евро. Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2014 г.

Коментар