RedHat показа предимства спрямо Windows Server

Доставчикът на корпоративен софтуер с отворен код Red Hat публикува резултати от изследване, според които общата цена на притежание (TCO) на Red Hat Enterprise Linux за един потребител е по-ниска с 34% отколкото решение на база Windows Server.

Red Hat Enterprise Linux демонстрира предимства в ефективността спрямо Windows Server по няколко ключови параметъра

Red Hat Enterprise Linux демонстрира предимства в ефективността спрямо Windows Server по няколко ключови параметъра (източник: RedHat)

При използване на Red Hat Enterprise Linux (RHEL) разходите за поддръжка на инфраструктурата са по-малки с 24%, цената на софтуера – с 46%, разходите за труд – с 41%, а времето за престои заради недостъпност на информационната система е по-малко с 64% (2,10 часа срещу 5,86 часа в полза на Linux).

Цената на обучението при използване RHEL обаче се оказва с 3% по-висока, а разходите за управление – с 13% по-високи спрямо тези за Windows Server, сочат резултатите от проучването. Това се дължи на факта, че при Windows Server основните инструменти за управление са включени в цената на основния лиценз, поради което не се разглеждат като отделен разход.

Изследването е проведено от независима агенция, която е отчела разходите за поддръжка на сървърна инфраструктура в 21 компании от различни индустрии и в различни страни. Сравнявани са идентични области на приложение на сървърите, като например системи за управление на бази данни (СУБД), уеб проекти и анализ на данни.

Коментари по темата: „RedHat показа предимства спрямо Windows Server”

добавете коментар...

  1. Avatar952

    Адаш, ясно е че 2-те системи са доста различни и си имат своите предимства и недостатъци. В статията става дума само за финансовата страна на въпроса и се изтъкват само предимствата на Линукс, аз пък изтъквам недостатъците. Това което съм писал за Линукс и свободните системи важи с пълна сила и за пиратския софтуер – просто ако ръководството на фирмата не се изръси подобаващо за софтуера, не очаквай да плаща адекватно за неговата поддръжка.

  2. Avatar953

    За сравнение място няма. И Линукс и Уиндоус имат своите предимства и недостатъци. По-горе са избороени само предимствата….
    Приятен размисъл.

  3. Avatar952

    Голяма грешка е компаниите да си рекламират системите като “евтини” или “хх% по-евтини от *** “. Аз лично като администратор не бих поддържал евтини системи, предпочитам да поддържам скъпи системи – колкото по-скъпи, толкова по-добре. Просто колкото е по-висока цената на една система, толкова повече е склонно ръководството на фирмата да плаща за нейната поддръжка. Това е като при колите – ако караш 20-годишен голф за 1000лв ще го закараш при бай Пешо-кварталния “майстор”, ако обаче караш Порше за 300 хил.лв. ще си го закараш в официалното представителство, нищо че ще ти смъкнат 8 кожи. То и горната таблица показва точно това – при ТСО по-ниско с 34% разходите за заплати са по-ниски вече с 41% !

Коментар