Windows Server 2016 – роден в облака, с Linux интеграция

Защитените виртуални машини са сред най-забележителните нововъвдения в Windows Server 2016, подчерта Огнян Юскиселиев, мениджър технически решения в Telelink

Защитените виртуални машини са сред най-забележителните нововъвдения в Windows Server 2016, подчерта Огнян Юскeселиев, мениджър технически решения в Telelink

Множество инструменти за контрол и сигурност, интеграция с Linux и една силно олекотена версия, дефинирана с понятието „нано”, имат за задача да направят по-ефективна дейността на технологичните системи на големите корпоративни организации чрез новата версия Microsoft Windows Server 2016.

Новият арсенал от инструменти в помощ на дигитализиращия се бизнес дефилира пред български ИТ експерти на технологичен семинар, организиран от партньора на Microsoft – Telelink. Windows Server 2016 е първата версия на Windows Server, „родена в облака”, дефинирана от облачните изчисления и базирана на Azure.

Виртуални машини

Защитените виртуални машини са сред най-забележителните нововъвдения в Windows Server 2016, подчерта Огнян Юскeселиев, мениджър технически решения в Telelink. За тяхната защита е въведено криптиране, което се възползва от TPM чиповете в сървърите. Подмяна в движение на памет и мрежови карти позволяват належащите промени да се реализират през прекъсване на работните процесии и без нужда от рестартиране.

Виртуализация във виртуализацията, или така наречената „nested” виртуализация, е друга новост в Windows Server 2016. Задаването на реда на стартиране на виртуалните машини дава сигурност, че те ще започнат работа в правилния ред и администраторите имат пълен контрол коя преди коя ще сработи. Така наречените „Production Snapshots” вече са възможни и могат да послужат за бекъп.

Поддръжка на Linux

Поддръжката на Linux е силно застъпена в няколко направления. „В Azure около 30% от всички виртуали машини са под Linux. Hyper-V има отлична поддръжка на Linux”, подчерта Юскeселиев. Това включва поддръжката на Powershell за Linux, както и за MacOS. „Подобен подход ни позволява да пестим време и да използваме ефективно знанията, които сме натрупали – всичко, което сме научили за Powershell, е еднакво приложимо и спрямо Linux, и спрямо MacOS”, каза специалистът.

Нано сървър

Практично решение е нано-сървърът, който представлява базова версия на Windows Server 2016. По същество това е „голо” ядро, към което потребителите могат да добавят онези пакети, които им вършат работа и от които се нуждаят, без нищо излишно. Ползата от подобен подход е в изключително малкия „отпечатък” на Windows Server в ИТ средата. Нано-сървърът има размер около 500 мегабайта, благодарение на което може да „обитава” малка флаш-памет.

Windows Server 2016 стъпва на уникалните възможности на облачните технологии, подчерта Огнян Юскиселиев

Windows Server 2016 стъпва на уникалните възможности на облачните технологии, подчерта Огнян Юскeселиев

Hyper-V, съхранение, клъстериране се поддържат пълноценно наред с IIS и DNS Server. Налице е вградена антивирусна защита, поддръжка на всякакви езици и всички управляващи функции. Управлението е семпло и изчистено, в конзолен вид. Нано-сървърът се администрира само през мрежа. Веднага прави впечатление, че той поддържа ограничен брой процеси – малко над 20, което е необичайна гледка за сървърна система.

Сигурност от облака

Защитените виртуални машини са само един от аспектите на новите средства за безопасност в Windows Server 2016. Тук са разгърнати и много по-всеобхватни възможности за намиране и проследяване на съмнително поведение, включително в сложни последователности от действия, типични за все по-ловките кибер-атаки в съвременния дигитален свят. В това отношение Windows Server 2016 стъпва на уникалните възможности на облачните технологии, които позволяват софтуерът да узнава много по-бързо и много повече за виртуалните заплахи и техните механизми от която и да е друга система, лишена от огромните ресурси на „облака”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Windows Server 2016 – роден в облака, с Linux интеграция”

добавете коментар...

  1. Bratt

    “ЮскЕселиев”.. Ще му купувате риза 😉

  2. Saevar

    добра статия, добре и накратко е описано новостите в WS216.

Коментар