Става трудно за Apple – Google Pixel e страхотен

Google атакува пазара на топ смартфони с два модела - 5-инчов Pixel и 5,5-инчов Pixel XL (снимка: CNET)

Google атакува пазара на смартфони с два модела – 5-инчов Pixel и 5,5-инчов Pixel XL (снимка: CNET)

Първият смартфон на Google, разработен изцяло от компанията и с нейния бранд, ще усложни положението на Apple, чиито позиции се разклатиха сериозно напоследък. Представен преди броени часове в Сан Франциско, Google Pixel има всички шансове да се превърне в хит на пазара за флагмански смартфони, като конкурент на iPhone 7.

Google атакува с два модела – 5-инчов Pixel и 5,5-инчов Pixel XL. Това са първите устройства с вграден гласов асистент Google Assistant, който помага на потребителя да се развлича с музика, да проверява трафика, да прави резервации в ресторанти и т.н. чрез прости гласови команди.

Рик Остерлоу, шеф на новосъздаденото хардуерно подразделение на Google, наблегна на факта, че Pixel, бидейки изцяло разработен от компанията, свързва безпроблемно хардуера с нейния софтуер –  това е стратегията, която прилага Apple, откакто е създадена, а също така възприета и от Microsoft в линията устройства Surface.

Тясната интеграция между хардуера и софтуера оползотворява напълно възможностите на технологии като Google Assistant. Това е естествена стъпка и Google ще се придържа към нея в дългосрочен план, подчерта Остерлоу, цитиран от CNET.

Основната камера на Google Pixel има резолюция 12 мегапиксела и се слива с корпуса (снимка: CNET)

Основната камера на Google Pixel има резолюция 12 мегапиксела и се слива с корпуса (снимка: CNET)

Името Pixel, вече използвано в таблетите и хромбуците на Google, заменя бранда Nexus, под който от 2012 г. компанията предлага Android смартфони заедно с партньори от мобилната индустрия. Успех на Pixel може да усложни отношенията на Google със Samsung, който е водещият доставчик на устройства с Android – платформа, развивана именно от Google. Самото производство на Pixel е възложено на тайванската компания HTC.

И двата модела стъпват на четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 821 – две от ядрата работят на тактова честота 2,15GHz, а другите две са по-икономични, с честота 1.6GHz. Устройствата имат OLED екрани, покрити със защитно стъкло Gorilla Glass 4, с резолюции 1920×1080 за Pixel (441 ppi) и 2560×1440 за Pixel XL (534ppi), по 4GB оперативна памет и 32GB или 128GB сторидж.

Базовият модел Pixel ще се продава в САЩ за $649 – цена, която показва намерението на Google да конкурира директно топ смартфоните iPhone 7 и Galaxy S7 от лидерите на пазара Apple и Samsung. Моделът със 128GB струва $749, докато цените на Pixel XL са съответно $769 и $869.

Google Pixel е първият Android смартфон с вграден гласов асистент Google Assistant (снимка: CNET)

Google Pixel е първият Android смартфон с вграден гласов асистент Google Assistant (снимка: CNET)

На презентацията в Сан Франциско представителите на Google наблегнаха на качеството на 12-мегапикселовата камера, която e от топ клас, с HDR+, режим за висока скорост и стабилизация на изображението, но още по-важно – Pixel идва с неограничено място за съхранение на снимки и видео. Прави впечатление, че основата задна камера не е издадена извън корпуса. Предната камера за селфи е с резолюция 8 мегапиксела.

За разлика от iPhone 7, смартфонът на Google запазва традиционното 3,5-мм гнездо за слушалки, но в комплекта на устройството не са включени слушалки, като се предполага, че купувачите вече имат такива. Дебелината на Pixel варира от 8,6 мм в горната част до 7,4 мм в долния край.

Отличителна характеристика е портът USB Type-C за трансфер на данни и зареждане на батерията. При гледане на видео или сърфиране в интернет, батерията осигурява до 13 часа автономна работа на Pixel и 14 часа на Pixel XL.

Портът USB Type-C служи за трансфер на данни и зареждане на батерията (снимка: CNET)

Портът USB Type-C служи за трансфер на данни и зареждане на батерията (снимка: CNET)

Google ще се опита да привлече клиенти на Apple с нов инструмент за лесно прехвърляне на данните от iPhone към Pixel. Разбира се, Apple също предлага подобен инструмен, наречен „Move to iOS”. Смартфонът Pixel е съвместим с новия шлем за виртуална реалност на Google – Daydream.

Предварителните поръчки на Google Pixel в САЩ, Великобритания, Канада, Германия и Австралия ще започнат в четвъртък, а продажбите – след две-три седмици, с последната версия Android, известна като Nougat. Смартфонът е достъпен в два варианта – с 32 GB и 128 GB – и в три цвята – черен, сребрист и син. Операторът Verizon е ексклузивен партньор за САЩ, но Pixel ще се предлага и отключен от самата Google.

Коментари по темата: „Става трудно за Apple – Google Pixel e страхотен”

добавете коментар...

  1. Veselin

    Мисля че не си струва. Много е скъп. И аз съм на мнение че не е важно каква марка ти е телефона, а какво има вътре. Голяма газария с тия айфони и тоя самсунг S7. Все едно Енвидия Титан която струва приемрно х2 зартазлика от ГТХ 980 а е също толкова добъра, но титан нали е гейминг и маркова и какво ли още не и цената скача. ОБАЧЕ както с видео картите дали ще е новия с7 или гоогле пиксел, или пък някое сони, ХТЦ, хуавей ВСИЧКИТЕ ХУБАВИ СА НАД 500 лв примерно. Аз не мисля че е редно да се дават толкова луди пари за телефон. КАкто казах не е значение марката, но адали има телефон ако ще да е китайски с големи характеристики като тоя 32 гб мемори а не както съм аз сега с 4гб и с 4рам (дай боже и с повече) и да е 50% по ефтин от марковия гугъл.

  2. Stenli

    Ще си го купя . Парите нямат за мен в случая.
    Искам топ андроид телефон и не виждам по добро на пазара.
    IPhone няма да си купя никога, ако ще и 2 път3 по-евтин да го направят .
    Жена ми имаше iPhone 3 години , сменихме 4 оригинални зарядни за това време, при cold restart й изчезнаха половината контакти и още куп простотии . Иначе още го ползва, но няма да повтаряме грешката с iPhone-a

  3. Иван

    Охлюви, сменете си заглавието: “Става трудно за Самсунг”
    Епъл нямат нищо общо с Андроид булшита…

  4. Anonymous

    Какви са тия цени бре? Има ли идиоти да купуват? Последният ми телефон е Леново поръчно от Китай -около 250 лева – осемядрен процесор, фул HD, яка батерия, 13 мегапиксела камера.
    Тия и ябълките ми продават почти същото на емнайсеторни цени??? Да мрат в калта, лалкоми гъзове!

  5. Павел

    Страааашен телефон, няма що! Щом са паднали плащат на некадърници като DxOMark да си правят реклама, ясни са. Че и 89 точки събрали. На тоя сайт има DSLR-и с по-малко точки. Смешници 😀
    Гледах им тестовете, между другото. Снимките на S7 и HTC10 са видимо по-добри.

  6. Българин

    Много пари. Иначе е хубав. Ще си стоя със стария андроид.

  7. lg

    Ще изчакам да ги подаряват с крокито.

  8. bbb

    Истината e Sailfish OS. 🙂

  9. :о)

    Това е HTC, което ще се казва Гугъл.
    Единия гигант ще ползва поточната линия и китайчетата на друг гигант, обвито в опаковка и функции на ГООГЛЕ 🙂

    Явно пазара го налага…да има И хардуер гугъл…

  10. Жоро

    мноо пари беЕе 🙂

  11. 112

    Супер е телефона, а и техния асистент заби по възможности Сири и Кортана в земята.

  12. Anonymous

    С този дизайн и цена не виждам как ще стане трудно за Apple.

  13. :)

    Страхотен ли ? Аз видях някакъв опит на гуугъл да са премиум като Епъл. Да ама не, със софтуерен съпорт от 2 години, няма как да се случи това.

  14. Anonymous

    Потребителите, които вече са избрали Android, имат да умуват между S7, Note 7, Pixel, OnePlus 3, Huawei, Xiaomi …

    Потребителите, които са избали iOS, няма какво да му мислят – имат да избират между 3 устройства – 5 SE, 7 и 7+.

    В този смисъл правилното заглавие трябва да е “Става все по-трудно за Samsung” 🙂

Коментар