Microsoft подкопава Intel с Windows Server за ARM

ARM сървърите могат да станат сериозна алтернатива на Intel след подкрепата от Microsoft

Microsoft създаде версия на операционната система Windows Server за работа с машини на база ARM процесори. Това значително ще разшири достъпния софтуер за ARM сървъри и на практика ще подкопае позициите на Intel, който доминира на пазара за сървъри.

Архитектурата ARM (Advanced RISC Machine), разработена първоначално за мобилни устройства, се отличава с висока енергийна ефективност. Производителите на процесори я лицензират от британския разработчик ARM, който беше погълнат миналата година от японската SoftBank.

Операционната система Windows Server за ARM сървъри е създадена от Microsoft в сътрудничество с разработчиците на чипове Qualcomm и Cavium, съобщи Блумбърг. За разлика от Intel и AMD, които залагат на архитектурата x86, тези компании създават ARM-съвместими сървърни процесори.

По думите на Джейсън Зандер, вицепрезидент на облачното подразделение на Microsoft, в момента ARM сървърите под управление на Windows Server преминават тестове, които включват търсене и съхранение на данни, машинно обучение и работа с големи данни.

Microsoft вече демонстрира работа на Windows Server на машини с процесори ARM като 48-ядрения 10-нм Qualcomm Centriq 2400 и 64-битовия ThunderX2 ARMv8-A от Cavium. Това стана по време на скорошната конференция Open Compute Project Summit 2017 в Санта Клара, САЩ.

На същото събитие Microsoft обяви проект за нов ARM-съвместим сървър под името Project Olympus. Според компанията, всички решения, използвани в неговата разработка, се явяват отворени и могат да се използват свободно или да се модифицират от други производители.

Компонентите за Project Olympus ще се произвеждат от компании като Qualcomm, Intel, Dell Technologies, HPE, AMD, Samsung и др. Project Olympus ще използва вграден чип от Nvidia за изчисления в областта на изкуствения интелект (AI). Това ще бъде AI суперкомпютър в облака, достъпен за всеки срещу заплащане, заявиха от Nvidia.

Microsoft възнамерява да използва ARM сървъри за своята облачна услуга Azure с надеждата да съкрати разходи за поддръжка на инфраструктурата, благодарение на енергийната ефективност на ARM архитектурата. Така компанията ще остане конкурентоспособна на клауд доставчиците Amazon и Google.

Конкретните срокове и мащабът на внедряване на ARM сървърите в Azure все още не са обявени от Microsoft. Компанията се явява доста голям клиент на сървърни чипове, като отстъпва като купувач само на Amazon.

В момента Intel контролира 99% от пазара на сървърни процесори, като този бизнес е най-надеждният източник на приходи за гиганта от Санта Клара, Калифорния, на фона на отслабващо търсене на чипове за РС. Но ако Microsoft предпочете други производители, делът на Intel на пазара за сървъри може да намалее значително и показателите на компанията да се влошат.

Сред производителите на сървърни чипове сериозна конкуренция на Intel може да окаже Qualcomm, тъй като тази компания разполага със съпоставими средства за изследвания, отбелязва Блумбърг. По думите на Ананд Чандрасекър, бивш топ мениджър на Intel и в момента шеф на сървърното подразделение на Qualcomm, лидерът на пазара за сървъри може да бъде достигнат за няколко години, като ключова роля за това ще изиграе архитектурата ARM.

Коментари по темата: „Microsoft подкопава Intel с Windows Server за ARM”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Интересно от тези 99% от пазара на сървърни процесори на Интел – колко се падат на Майкрософт и колко на Линукс ОС съвкупно?

  2. pc OFF

    Intel
    receivables +24%
    revenue +6%

  3. Недков

    Така се подкопава Интел, друг път

Коментар