Европа започва да инвестира в 4G мрежи

Много европейци не знаят каква е разликата между 3G и 4G и ще мине време докато я разберат, коментират анализатори на пазара

Много европейци не знаят каква е разликата между 3G и 4G и ще мине време докато я разберат, коментират анализатори на пазара

Дълго време европейските оператори си затваряха очите за четвъртото поколение мобилни връзки (4G), докато американските и азиатските телекоми отдавна бяха осъзнали нуждата от по-висока скорост на мобилния интернет.

Но ето, че сега и Европа започва да влага повече пари в 4G, пише Уол Стрийт Джърнъл. Анализаторите от Infonetics прогнозират, че през 2013 година операторите в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) ще похарчат общо 1,6 милиарда долара за 4G оборудване, спрямо 599 млн. долара през 2011 г.

Към 2015 г. инвестицициите в 4G мрежи в EMEA ще нараснат до 2 млрд. долара, докато харчовете на северноамериканските оператори за 4G ще намалеят до същото ниво от 2 млрд. долара през 2016 г. (спрямо 2,2 млрд. долара през 2015). По такъв начин, след четири години страните от EMEA ще се сравняват със Северна Америка по разходи за 4G оборудване.

Разгръщането на мрежите от четвърто поколение в еврозоната може да се окаже спасително за местните оператори, които сумарно преживяха 12-процентен спад на приходите от мобилни комуникации в периода от 2008 до 2012 г. По данни на асоциацията GSMA, през миналата година мобилните приходи на операторите са били общо 215,8 млрд. долара, а през настоящата година се очаква да намалеят с 3,8%.

Възможно е LTE трафикът действително да повиши приходите на операторите, но на този етап повечето потребители в Европа смятат 3G скоростите за достатъчни. Много хора дори не знаят каква е разликата между 3G и 4G и ще мине време докато я разберат, коментират анализатори на пазара.

Налице са също редица технически проблеми, свързани с повишаване на скоростта на 4G мрежите. Освен това съществуват трудности с роуминга при операторите, предлагащи 4G услуги. Преобладава мнението, че телекомите в Европа не бързат с прехода към 4G, тъй като все още не са си възвърнали инвестициите в мрежи от трето поколение и не искат да повтарят същата грешка.

Коментари по темата: „Европа започва да инвестира в 4G мрежи”

добавете коментар...

  1. Иван

    Както е тръгнало най-добре да пропуснат 4G и да изчакат 5G.
    На повечето хора им е все едно.

Коментар