1,1 млрд. домакинства все още нямат интернет

В периода 2008-2013 г. делът на семействата с интернет в развиващите се страни е нараснал от 12% до 28%

В периода 2008-2013 г. делът на семействата с интернет в развиващите се страни е нараснал от 12% до 28%, сочи глобално проучване на ITU

Около 1,1 милиарда домакинства по света все още нямат достъп до интернет, сочи нов доклад на Международния съюз по телекомуникации (ITU).

Във всички региони броят на домакинствата с достъп до интернет нараства, но съществуват значителни различия между развитите и развиващите се страни. В периода 2008-2013 г. делът на семействата с интернет в развиващите се страни е нараснал от 12% до 28%, което означава впечатляващ средногодишен темп на растеж от 12%.

В същото време цифрите от доклада на ITU показват, че 1,1 милиарда домакинства в глобален мащаб все още не са свързани към интернет, като 90% от тях се намират в развиващия се свят.

За да бъдат постигнали целите за цифрово развитие, заложени от Комисията по широколентови връзки, е необходимо към 2015 година 40% от домакинствата в развиващите се страни да имат достъп до интернет. Ако ръстът продължава с досегашните темпове, има реален шанс тази цел да бъде постигната.

Тъй като 53% от населението на развиващите се страни живее в селските райони, задачата за включване на тези хора към интернет инфраструктурата е огромна по своите мащаби.

Очаква се обаче в резултат на постоянния ръст на безжичните широколентови връзки и услуги, наред с падащите цени, достъпът до интернет на домакинствата в развиващите се страни да се разшири значително в близките години.

Коментар