Lenovo преговаряла тайно за покупка на HTC

Lenovo може да потърси бърз пробив на световния пазар за смартфони чрез покупка на HTC

Lenovo може да потърси пробив на световния пазар за смартфони чрез покупка на HTC

Lenovo проявява интерес към покупка на тайванския производител на смартфони HTC, който наскоро отчете първата в историята си на публична компания загуба за тримесечие.

Топ мениджъри от двете компании водят тайни преговори от началото на август, твърди appledaily.com.tw. Именно тогава стана ясно за предполагаемите загуби на HTC за третото тримесечие.

Ръководството на Lenovo изглежда е преценило, че настоящият момент е най-подходящ за поглъщане на производителя на смартфони.

Възможно е Lenovo да купи бранда HTC, както направи с търговската марка лаптопи ThinkPad при покупката на компютърния бизнес на IBM през 2005 г. Това би означавало, че смартфоните HTC ще останат на пазара, но вече произвеждани от Lenovo.

Евентуална сделка би донесла на китайския ИТ гигант много ползи. В частност, Lenovo ще наследи готови отношения с телеком операторите по целия свят, вкл. Европа, където позициите й са слаби. Компанията обаче не крие амбициите си да стане голям играч на глобалния пазар за смартфони, а не само в Китай.

Lenovo е водещ производител на компютри в света, оспорвайки си първото място с HP, като бележи стремително развитие. Покупката на HTC ще позволи на компанията да спести време за налагане на глобалния пазар на смартфони, което ще й донесе впоследствие финансови изгоди.

Коментар