Мег Уитман обеща скорошен възход на HP

Мег Уитман предаде своя оптимизъм за бъдзещето на HP и на инвеститорите

Мег Уитман предаде своя оптимизъм за бъдещото развитие на HP и на инвеститорите

През 2014 година приходите на HP ще се стабилизират, а през 2015-та бизнесът на компанията ще тръгне нагоре, заяви главният изпълнителен директор на ИТ гиганта Мег Уитман на среща с акционерите, за която съобщава Ройтерс.

Оптимистичната прогноза на Уитман разсея опасенията на анализаторите относно ефективността на антикризисната програма, която следва HP, и повиши акциите на компанията с 9,5%. Това поскъпване компенсира частично 20-процентния спад през август, когато Уитман предупреди за вероятността от липса на ръст през следващата година.

2014 година ще бъде повратна, през финансовата 2015-та прогресът ще набере скорост, а след още една година HP ще си върне лидерството в индустрията, увери Мег Уитман. HP прогнозира печалба на акция от 3,55 до 3,75 долара пред 2014 финансова година. Тази оценка съвпада с очакванията на Уол Стрийт, които са на ниво 3,63 долара. Корпорацията от Пало Алто прогнозира също забавяне на темпа на спад в приходите в сравнение с 2013.

HP бележи прогрес по няколко ключови направления, вкл. в сегмента на корпоративните услуги, а потокът от свободни парични средства през третото тримесечие на 2013 година възлиза на 7 млрд. долара, съобщи Уитман.

Компанията очаква свободните пари през следващата година да са около 6-6,5 млрд. долара, като минимум половината от тях ще бъдат дадени на акционерите във вид на дивиденти или изкупуване на акции. HP планира също инвестиции в размер на 3 милиарда долара в изследвания и разработки.

Коментар