HP и VMware автомитизират мрежите в центъра за данни

HP и VMware обявиха съвместни планове за създаване на първото в индустрията решение за „федерирани” мрежи. Потребителите ще получат единна автоматизация и поглед върху физическите и виртуални мрежи в дейта центъра с цел повече гъвкавост и приемственост.

Мрежовото решение на HP и VMware обещава да елиминира ръчната конфигурация както на физическите, така и на виртуалните мрежи в центъра за данни

Мрежовото решение на HP и VMware обещава да елиминира ръчната конфигурация както на физическите, така и на виртуалните мрежи в центъра за данни

С навлизане на облака и мобилността се оказа, че ръчната мрежова конфигурация изисква много време и ресурси, като освен това е  податлива на грешки. Мрежовата виртуализация предлага централизирано управление, но не автоматизира конфигурирането и разпределянето на физически мрежови устройства.

Новото HP-VMware мрежово решение ще обедини HP Virtual Application Networks SDN Controller с платформата за мрежова виртуализация VMware NSX. В резултат на това потребителите ще получат интегриран подход за автоматизиране на физическата им и виртуална мрежова инфраструктура.

Мрежовото решение ще предостави централизирано наблюдение, унифицирана автоматизация, поглед и контрол върху цялостната мрежа на дейта центъра, като ще подобри гъвкавостта, мониторинга и отстраняването на проблеми, съобщи HP.

„Един хибриден модел съчетава хардуерно базираните  и софтуерните модели при прозрачно смесване на физически и виртуални устройства в общ контролен панел. Този подход обещава светкавична пазарна реализация, поддръжка за физически крайни устройства (сървъри, устройства за мрежова сигурност и т.н.), както и гладка миграция към оптимален микс от крайни точки”, коментира новото решение Джо Скорупа, анализатор от Gartner.

Типичната облачна мрежа може да изисква 10 000 промени на ден, всяка от тях свързана с преконфигурация на поне 20 реда в мрежовия команден терминал. Тези 200 000 промени в команден ред изискват 3333 човекочаса работа при 1 минута на команда. Мрежовото решение на HP и VMware обещава да елиминира ръчната конфигурация както на физическите, така и на виртуалните мрежи в центъра за данни чрез оперативно съвместима организация на политики. То ще създаде и единен поглед върху мрежата – физическа и виртуална.

HP Virtual Application Networks SDN контролерът ще включва и поддръжка за протокола за управление VMware Open vSwitch Database (OVSDB). Това дава възможност на комутаторите HP FlexFabric да участват в автоматизираното разпределяне на виртуалната мрежа, което ще се осигури от платформата за мрежова виртуализация VMware NSX.

Мрежовото HP-VMware решение ще бъде достъпно в цял свят през втората половина на 2014 г. Премиерното събитие за клиенти в EMEA ще се проведе през декември в Барселона, Испания.

Коментар