Таблети и е-листовки спират измами в изпитите за шофьори

Интересът към електронните листовки при изпита на кандидати за шофьори нараства бързо, отчетоха от Автомобилна администрация. Над 50 процента от изпитите в страната са с таблет, като има области, където процентът надхвърля 90, сочи статистиката.

Новото ръководство на Автомобилна администрация прекрати схема за манипулиране на теоретичните изпити за кандидати за шофьори, съобщи на пресконференция изпълнителният директор Димитър Ганев

„Автомобилна администрация” прекрати схема за манипулиране на теоретичните изпити на кандидати за шофьори, съобщи на пресконференция изпълнителният директор Димитър Ганев (снимка: МТИТС)

Изпитващите в София са само от централната администрация, предстои жребиите за определяне на място на изпит да станат електронни и усилено се работи за въвеждане само на е-листовки. При тях фалшифицирането е изключително трудно. До този момент има само един случай на опит да бъдат подведени изпитващите. Става дума за човек, който е имал камера в копче на сакото и е получавал отговорите дистанционно по миниатюрна слушалка.

Междувременно, новото ръководство на Автомобилна администрация прекрати схема за манипулиране на теоретичните изпити чрез хартиените листовки, съобщи на пресконференция изпълнителният директор Димитър Ганев. Случаят е разкрит в областната дирекция в София.

Проверена е процедурата на провеждане на 110 изпита, като е установено, че в 38 от тях на кандидатите за водачи са били предоставени предварително отбелязани отговори. При преглед на случаен принцип на листовки, попълвани от началото на годината до юли, са установени над 190 нарушения, съобщи Димитър Ганев.

За всички 19 служители на Автомобилна администрация, които са провеждали изпитите, има съмнения, че са участвали в схемата. Началникът на сектора вече е освободен, а други пет от тях, за които има най-много нарушения, са предложени за дисциплинарно производство. Останалите са лишени от възможността да провеждат изпити, докато разследващите органи и прокуратурата се произнесат по случая.

Коментар