Microsoft дава до 100 000 долара за открит бъг

Microsoft награждава щедро всеки, който открие грешка в нейния софтуер

Microsoft награждава щедро всеки, който открие грешка в нейния софтуер

Microsoft е готова да плати 100 000 долара на всеки, които открие грешки или пропуски в нейния софтуер, предаде Ройтерс.

Кампанията започна преди няколко месеца, като вече са дадени няколко парични награди на лондонския специалист Джеймс Форшоу, който се занимава с информационна сигурност.

Форшоу е открил грешки в операционната система Windows и браузъра Internet Explorer 11. За първото си достижение спецът е получил 100 000 долара, а за второто – 9400 долара. Microsoft отдавна ползва услугите на външни специалисти по сигурност за подобряване на защитата на своите продукти, но отскоро прави това публично.

Подобна политика следва и Facebook. Компанията реализира програма за поощрение Whitehat. По нейните правила, всеки, който открие уязвимост в социалната мрежа и съобщи за това на ръководството, получава възнаграждение в размер на минимум 500 долара.

Наскоро обаче избухна скандал, свързан с програмата на Facebook, тъй като хакер, който проби страницата на основателя на мрежата Марк Зукърбърг, не получи награда. Същевременно негови приятели и фенове го подкрепиха с краудфъндинг кампания, която събра 10 730 долара.

Коментар