Компютърен грид ускорява изследването на рака

Канадски учени се надяват да ускорят изследванията на рака, като използват ресурсите на интернет чрез грид технология на IBM. Мрежата ще обедини стотици хиляди души, които доброволно ще предоставят свободните ресурси на своите компютри за нуждите на изследванията.

Очаква се системата IBM World Community Grid да намали времето за провеждане на изследвания на рака от десет на две години. Проектът се движи от учени от института Ontario Cancer Institute и обединението University Health Network.

Мрежата от РС-та и лаптопи ще осигури изчислителна мощ, съпоставима с тази на суперкомпютър от първите пет по производителност. Всеки желаещ може да предостави ресурсите на своя компютър за целите на проекта, като се регистрира на сайта worldcommunitygrid.org, откъдето трябва да изтегли и инсталира малка безплатна програма.

Включените в грида компютри ще извършват изчисления, свързани с онкологичните заболявания, в периодите, когато техните потребители не ги използват. На екрана ще се появява уведомление в моментите на работа на РС-то по проекта.

World Community Grid е огромна хуманитарна мрежа, която обединява близо 800 хиляди компютъра. Потенциалът й за разрастване е голям, тъй като в момента броят на компютрите в света е около един милиард.

Анализ, който би могъл да се извърши за 162 години на обикновени системи, ще отнеме на грид системата 1-2 години, твърдят учените.

Коментари по темата: „Компютърен грид ускорява изследването на рака”

добавете коментар...

  1. Пешко

    За военните може да има съперкомпютри и скъпи играчки, а за науката не. Ще разчитат на обикновени домашни компютри, които са крайно нефективни както по отношение на изчислителна мощ както и в не икономичната консумацията на електричеството. Имаше световна кампания за пестене на енергия и природни ресурси. Е това ако не е гавра какво е !!?

  2. Пешко

    Освен това в такива гридове всяка задача се смята средно по 8 до 10 пъти една и съща от различни домашни компютри, за да е сигруно, че вярно изчислена. Плюс това тези гридове от обикновени битови домошарски PC-та не може да се сравнява със суперкомпютър или клъстер. Всеки да си направи логическите изводи каква е АВАНТАТА в тези гридове кафези за канарчета

Коментар