TDK обеща 40-терабайтов твърд диск през 2020 г.

Към края на десетилетието на пазара ще се появят твърди дискове с капацитет 40 терабайта

Към края на десетилетието на пазара ще се появят HDD с капацитет 40 терабайта

Японската компания TDK, един от големите производители на аудио и видео носители, планира да пусне след 7 години твърди дискове с капацитет 40 терабайта.

Безпрецедентният капацитет ще бъде постигнат благодарение на технология за термомагнитен запис (Heat-Assisted Magnetic Recording, HAMR). Тя повишава температурата на повърхността на диска, в областта на запис, в резултат на което се увеличава и плътността на съхраняваните данни.

Първите устройства с поддръжка на HAMR, но с по-малък капацитет, се очакват на пазара през 2015 г. Миналата година TDK демонстрира нова записваща глава, която позволява увеличаване на плътността на записа на магнитни плочи от 1 до 1,5 терабита на квадратен инч. Благодарение на новата технология, твърдите дискове в 2,5-инчов формат ще могат да използват плочи с капацитет 1 терабайт. Същевременно, 3,5-инчовите устройства ще съхраняват данни на плочи с капацитет 2 терабайта.

TDK обещава 2,5-инчови HDD с обем 6 TB още през 2014 г. Американският производител Seagate, който партнира на TDK в разработката на HAMR дискове, прогнозира, че към 2030 г. на пазара ще се появят 60-терабайтови твърди дискове.

Коментар