Франция нанася удар на бизнеса на Apple

В края на миналата седмица френските законодатели стигнаха до финалното одобрение на закон, който може да задължи Apple да промени формата на песните си от услугата iTunes, за да ги направи съвместими с плеъри на конкурентни компании.

Същият закон намалява глобата за незаконен даунлоуд на музика до сума, малко по-голяма от онова, което един французин плаща за спиране на колата си в платен паркинг, коментират от news.com.

Текстът на закона лансира нови принципи за работа на компаниите на пазара и в това отношение Франция е пионер в Европа, каза в петък френският министър на културата. Самото заседание е претърпяло много обрати, като дори в един момент се е очаквало “peer-to-peer” споделянето на музика да се легализира, според участници в дебатите.

Наскоро адвокати от Норвегия, Швеция и Дания поискаха от Appleдо 1 август да обясни защо музиката от iTunes не може да се слуша на устройства на конкурентни компании. Eксперти посочват, че трудностите при трансфера на файлове спъват развитието на съдържанието на сайтовете, от които те се даунлоудват.

Apple, от своя страна, определи новия закон във Франция като „държавно спонсорирано пиратство”.

Коментар