Арестуваха хакери от „бандата” MOOP

Миналата седмица бяха осъществени няколко ареста на хакери, замесени в международна конспирация за разпространение на вируси чрез електронна поща. Арестуваните са членове на незаконна Интернет организация, наречена MOOP.
MOOP са пряко свързани със серията Троянски вируси, наречена Stinx, които са широко популярни от средата на миналата година и се разпространяват посредством специални маскировки на електронните писма. Хакерите от организацията са изписали и доста кодове на „анти-антивирусни” програми, които целят преодоляване на защитния софтуер.
Задържаните бяха 63-годишен англичанин, 28-годишен жител на Шотландия и 19-годишен младеж от Финландия. Тези арести ще позволят на властите по-нататъшно разкриване на международните хакерски мрежи, което се очаква да доведе до още арести.
Голяма част от експертите обаче са скептично настроени относно успехите в разбиването на подобни организации. Основна пречка, която често се цитира, е трудното набавяне на доказателства срещу задържаните. Допълнителни трудности създава фактът, че често членовете на една мрежа се намират в различни краища на света, като дори не се познават.

Коментар