Китайски фирми щурмуват световния пазар на смартфони

Смартфоните на ZTE отреждат пето място на компанията на световния пазар

Успешният бизнес със смартфони изкачи китайският производител ZTE на пето място на световния пазар

В края на 2014 година три от петте най-големи доставчици на смартфони в света ще бъдат китайски. Тези производители ще разширят ценовия диапазон на предлаганите продукти, вкл. с модели от най-висок клас, сочи нов доклад на Gartner.

Анализаторската компания не посочва конкретни имена, но може да се предполага, че става въпрос за компаниите ZTE, Lenovo, Huawei и Xiaomi, пише Focus Taiwan. Изброените производители ще укрепват позициите си и на развитите, и на развиващите се пазари.

ZTE и Huawei продават смартфони за 50-150 долара на развиващите се пазари и за 100-300 долара на развитите. След 3-4 години китайските производители ще заемат 7 от първите 10 места на пазара за  смартфони, благодарение на устройства от премиум клас на достъпни цени.

Gartner прогнозира, че към 2017 г. доставките на смартфони от начално ниво и висок клас в развиващите се страни ще нараснат съответно до 838 и 505 милиона броя, в сравнение със 78 и 358 млн. броя в развитите региони.

Според ABI Research, след четири години Китай, Бразилия и Индия ще влязат в Топ 4 на най-големите пазари на смартфони в света. По същото време петте водещи страни ще контролират над половината от глобалния пазар, а на групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) ще се паднат 33% от доставките.

IDC прогнозира, че през 2013 г. производителите ще доставят над 1,8 млрд. смартфона, а през 2017 пазарът ще нарасне до 2,3 млрд. броя.

Най-голям производител на смартфони е Samsung Electronics с дял от 30,4% през второто тримесечие на 2013 г., формиран от продажбите на 72,4 млн. устройства. На второ място е Apple с дял от 13,1%, следвана от LG Electronics (5,1%), Lenovo (4,7%) и ZTE (4,2%).

Коментар