NSA следи буквално всеки в интернет

Веднъж попаднала в NSA, информацията за потребителите се съхранява в архив, който се обновява постоянно с нови данни

Веднъж попаднала в NSA, информацията за потребителите се съхранява в архив, който се обновява постоянно с нови данни

Американската агенция за национална сигурност (NSA) е събирала, събира и ще продължи да събира информация за милиони потребители по целия свят, потвърждават нови разкрития по скандала със следеното в интернет чрез системата PRISM.

Според скорошна публикация на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, агенцията е събрала информация за стотици милиони имейл акаунти и услуги за мигновени съобщения по целия свят, вкл. в самите Съединени щати.

Твърденията на Сноудън бяха потвърдени от Вашингтон Пост, който се позовава на източници сред високопоставени служители на американското разузнаване. Информацията е събирана по време на интернет активността на потребителите.

Веднъж попаднала в NSA, информацията за потребителите се съхранява в архив, който се обновява постоянно с нови данни и се анализира от съответните служби. Специално подразделение на NSA, наречено Special Source Operations, отговаря за тази дейност.

Само за един ден спецотделът е събрал от порядъка на 450 000 адресни книги от акаунти за електронна поща в Yahoo, 105 068 адресни книги от Hotmail, 33 697 – от Gmail, 82 857 – от Facebook и 22 881 – от други източници.

Данни се събират всеки ден, като за една година службите са натрупали информация за 250 милиона акаунта. Подобна дейност NSA ще извършва и в бъдеще – миналата седмица стана известно, че съдът за надзор на дейността на чуждестранните спецслужби (United States Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) е одобрил по-нататъшното събиране на данни.

Коментари по темата: „NSA следи буквално всеки в интернет”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Ако историята със Сноудън не е театър, то фактът, че един американец (а и много други американци) не е съгласен как постъпва неговото правителство с хората определено означава нещо.
    Те другите правят и много други неща (примерно убиват хора), но това не означава, че дадено правителство, било то на САЩ или на МАЩ, може да опревдае собствени престъпления с това какво правели другите.
    Но те нещата там така са замирисали (напр. правителството им брутално нарушава собствената си конституция, използвайки безстойностни хартиени фиат-пари обричайки народа си на неизплатимо робство), че това едва ли е най-големият им проблем. Едва ли нещо хубаво за задава за американците, а и за другите страни.

  2. Уточнител

    И какво, другите не го ли правят. Това, че в САЩ до най-важните тайни имат достъп
    1 000 000 човека, води то този резултат (Сноудън). Учудващо е, че досега, от около 30 г, не е имало такава голяма издънка. Практически Сноудън работи за руснаците, ислямистите и цялата подобна сган, т.е. за заклетите врагове на своята родина.

Коментар