Бунт срещу съкращенията в Alcatel-Lucent

Работниците на Alcatel-Llucent ще се опитат да осуетят плана за масови съкращения

Работниците на Alcatel-Llucent ще се опитат да осуетят плана за масови съкращения

Планът на ръководството на Alcatel-Lucent за мащабни съкращения на работната сила се натъкна на сериозна съпротива от страна на служителите на компанията.

Работниците заплашиха да излязат на улицата и да не допуснат 10 000 от тях да бъдат съкратени, предаде Блумбърг. Френските профсъюзи считат подобна мярка за ненужна и настояват за корекция в плановете.

Наскоро Alcatel-Lucent обяви тригодишна програма The Shift Plan, в рамките на която компанията трябва да се превърне от широкопрофилен производител на телекомуникационно оборудване в специализиран доставчик на решения за IP мрежи и ултрашироколентов достъп. Изпълнението на програмата предвижда драстични съкращения на персонал и продажба на активи.

Главният изпълнителен директор Мишел Комб признава, че Alcatel-Lucent и нейните служители изживяват труден период. Приоритет за корпорацията сега е нейното оцеляване.

Същевременно, профсъюзите настояха френското правителство да помогне на компанията, определяйки я като „гордост на Франция”. В страната работят 900 от планираните за съкращение 10 хиляди служители.

Коментар