Intel обеща евтини таблети и лаптопи

brian-krzanich-tablet-top

Брайън Крзанич обеща до края на годината таблети по $99 и лаптопи с процесор Haswell за $299

Заедно с обявяване на финансовите си резултати за последното тримесечие Intel направи някои любопитни изявления, които касаят цялата ИТ индустрия и потребителите. Несъмнено, най-голям интерес предизвика обещанието за евтини електронни устройства.

В близките седмици цените на интелските процесори ще паднат, съобщи главният изпълнителен директор Брайън Крзанич. В резултат на това ще се появят таблети на цена 99 долара, ноутбуци с Haswell (последното поколение процесори на Intel) за 299 долара и хибридни РС, съчетаващи таблет и лаптоп с цена 349 долара.

Intel възлага големи надежди на чиповете Haswell, които консумират с 50% по-малко енергия от своите предшественици Ivy Bridge при сериозни натоварвания от рода на игри и гледане на филми. Haswell имат напълно преработена архитектура, която пренася високата производителност на Ivy Bridge в по-тънки чипове.

По думите на Крзанич, сензорните компютри с процесор Haswell ще се окажат в центъра на потребителското внимание още тази година, по-точно в празничния сезон, когато традиционно продажбите са високи. Потребителите ще бъдат привлечени също така от таблети с процесори Bay Trail. Първите такива устройства вече са разработени и ще струват около 300 долара. До края на годината ще се появят от 8 до 10 различни модела устройства, проектиране на базата на процесор Bay Trail.

През второто тримесечие на 2014 година пазарът ще бъде залят от евтини версии на Bay Trail с цена 15-20 долара, което е с 12 долара по-малко от достъпните в момента процесори от тази серия. Появата на нови процесори от Intel ще усложни живота на конкуренти като Mediatek, Qualcomm и Nvidia, смятат анализатори на пазара, на които се позовава Digitimes.com.

Intel планира да развива активно линията процесори Atom в следващите две години. След като пусне евтини Bay Trail чипове, през третото тримесечие на 2014 г. компанията ще предложи на пазара и техни наследници в лицето на 14-нанометровите Cherry Trail, а на границата между 2014 и 2015 г. се очаква следващото поколение едночипова система (SoC) с кодово име Willow Trail.

Процесорният гигант от Санта Клара, Калифорния има големи планове за мобилната индустрия, но му е трудно да конкурира лидера на този пазар – британския ARM Holdings. Чиповете с архитектура ARM са много по-популярни сред производителите на таблети и смартфони, отколкото продуктите на Intel, заради приемливото бързодействие, енергийната ефективност и най-вече – ниската цена. Intel обаче работи усилено по подобряване на показателите на своите мобилни процесори и вече постига резултати.

Коментари по темата: „Intel обеща евтини таблети и лаптопи”

добавете коментар...

  1. Pesh

    Да обещаят също и по-добра Линукс поддръжка.

Коментар