Microsoft създава регионален център в София

Microsoft създава регионален център в София
Ще обслужва легални потребители в Югоизточна Европа
03-07-2006
Microsoft ще създаде в София център за безплатна техническа поддръжка за легални потребители на софтуер от Югоизточна Европа. Това съобщиха председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков и старшият вицепрезидент на Microsoft Ерик Ръдър, след като днес подписаха меморандум за разбирателство.
Софтуерният гигант ще инвестира изцяло в центъра и няма да иска държавна гаранция, каза управителят на Microsoft България Теодор Милев след подписването на документа. За разлика от центъра за платена техническа помощ в румънската столица, в София ще се обслужват безплатно по-широк кръг клиенти. Центърът ще бъде открит в рамките на 1 година.

Microsoft ще подкрепи и инициативата на ДАИТС за изграждане в София на център за иновации в областта на информационните технологии. Компаниите Cisco и Siemens също са заявили желание да участват в създаването на структурата, каза Пламен Вачков.
Меморандумът за разбирателство предвижда още Microsoft да предостави на свои разноски консултанти, които са участвали в разработване на стратегии и планове в областта на информационните технологии, както и да съдейства при създаването на  стратегията за информационна сигурност в България. Софтуерната компания ще работи заедно с ДАИТС по програмата „Моят първи домашен компютър”, която ще предостави възможност за покупка на компютри и програми на по-ниски цени от продажните.
След подписването на меморандума Ерик Ръдър каза: „Въпреки, че е нова агенция, постиженията на ДАИТС са впечатляващи. Програмата, която ни бе представена, е още по-амбициозна и се радваме, че ще имаме възможност да помогнем.

Коментар