ITD Network влиза на пазара за IPTV телевизия

IPTV представлява комбинирана услуга за предоставяне на мултимедийно съдържание

IPTV представлява комбинирана услуга за предоставяне на мултимедийно съдържание

В началото на ноември българският оператор ITD Network започва интеграция на нова собствена IPTV платформа, която позволява на потребителите на Cooolbox услуги да променят и управляват начина, по който гледат телевизия. До този момент едва 2 компании в България имат собствена IPTV платформа, като услугата се развива в страната ни от 6 години.

IPTV представлява комбинирана услуга за предоставяне на мултимедийно съдържание (видео, аудио, данни и интерактивни приложения) на крайни потребители чрез платформа с гарантирано качество. Клиентът може да си записва предавания, да се абонира за допълнителни услуги през интерфейса, да гледа програми отложено и др.

Възможностите за интерактивност (комуникация в двете посоки), както и мултикаст гарантираност на канала осигуряват високото качество на сигнала и видеопотока. IPTV значително превъзхожда наземното видеоразпръскване (DVB-T),  цифровото кабелно разпръскване (DVB-C) и сателитното ТВ разпространение (DVB-S), посочиха от ITD Network.

Ефирното и сателитното излъчване са свързани с рискове от влошаване и загуба на сигнала, жичните комуникации са изложени на опасности от страна на атмосферните условия и промени в електричеството. В тази връзка оптичната свързаност доказва своите качества като най-сигурна, тъй като е независима от изброените рискове и влияния. При нея оптичните кабели са разположени под земята и тя е най-надеждна за IPTV разпространение.

Със старта на проекта започва и постепенна подмяна на клиентските устройства („set-top box”) с нови, както и конфигуриране на програмируемото дистанционно управление, което елиминира нуждата от 2 дистанционни.

Софтуерът на новите клиентски устройства позволява едновременно записване на няколко предавания на външен носител, отложено гледане (time shifting), пауза, гледане на YouTube, възпроизвеждане на видео съдържание от външен носител и много други възможности.

Проектът на ITD Network се реализира по ОП „Конкурентоспособност”. Преди няколко месеца телеком операторът печели проект за европейско финансиране на стойност 3 млн. и 200 хил. лв., от които 40% са собствено финансиране. Българският интегратор Smartcom е партньор и главен изпълнител по проекта за доставка, инсталация и пускане в действие на хардуерно оборудване за IP преносна мрежа, както и на системата за разпространение на цифрова телевизия през IPTV инфраструктурата.

Коментар