SES разработва иновативна сателитна платформа Electra

Договорът за партньорство между SES и ESA по проекта Electra бе подписан  в централата на сателитния оператор в Люксембург

Договорът за партньорство между SES и ESA по проекта Electra бе подписан в централата на сателитния оператор в Люксембург

Базираният в Люксембург оператор SES обяви публично-частно партньорство с Европейската космическа агенция (ESA) за разработване на иновативна, изцяло задвижвана с електричество сателитна платформа.

Партньорството е част от програма, наречена Electra, чиято цел е да разработи малки и средни по размер, задвижвани от електричество сателитни платформи, които да се произвеждат в Европа. SES е основният контрагент на ESA за първата фаза на програмата и ще работи в екип с OHB System AG, Бремен, като подизпълнител за дизайна на платформата.

В рамките на проекта ще бъде създадена иновативна геостационарна сателитна платформа, която ще използва изцяло електрически способ, вместо обичайния химически метод, за задвижване до геостационарна орбита и за поддържането й. Такава сателитна платформа ще може да се извежда в космоса от по-малка ракета-носител и ще позволи едновременно изстрелване на двоен товар.

Договорът за партньорство бе подписан вчера в централата на SES в Люксембург между генералния директор на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дордейн, люксембургският министър на висшето образование и научните разработки Мартине Хансен и министърът на комуникациите и медиите Люк Фрийден.

Коментар