ЕС глобява японски компании за фиксиране на цени

 
Европейската комисия ще глоби три японски компании с общо 75 милиона евро за фиксиране на цените на пазара за видеозаписни ленти. Между 1999 и 2002 година Sony, Fuji и Maxell са контролирали цените чрез серия от срещи и други нелегални контакти, заяви представител на ЕС, цитиран от CNET.

Глобата на Sony беше увеличена с 30% на над 47 милиона евро, след като компанията се е опитала да попречи на разследването, се казва в изявление на ЕС. Глобите на Fujifilm Holdings и Hitachi Maxell са намалени със съответно 40% и 20%, като за първата фирма санкцията е в размер на 13.2 милиона евро, а за втората – 14.4 милиона евро, тъй като и двете компании са съдействали на разследването.

Според европейския комисар по конкуренцията Нийли Крьос, това решение има за цел да изпрати две предупреждения на компаниите, ангажирани в картелна дейност. Първо, че Комисията може да преследва ефективно картелите и второ, умишленото възпрепятстване на антитръстово разследване на Комисията води до строги санкции.

ЕК започна внезапно разследване на представителствата на Sony, Fuji и Maxell в Европа през май 2002 година. Разследването открива неоспорими доказателства за картелни дейности, макар че служител на Sony е отказал да отговаря на въпроси на представители на ЕС, което е в нарушение на задълженията на компанията, а друг е унищожил документи по време на разследването.

Sony е признала своето участие, след като е получила официален обвинителен акт от Комисията. Картелът е контролирал цените на двата най-популярни професионални формата за ленти за видеозаписи по това време – Betacam SP и Digital Betacam, които през 2001 година са имали годишни продажби на обща стойност от 115 милиона евро в ЕС и в другите европейските страни.

Телевизионните станции и независимите телевизионни продуценти са основните потребители на професионални ленти за видеозаписи. От Комисията казват, че Sony, Fuji и Maxell контролират 85% от този пазар и досега са организирали успешно три увеличения на цените, а когато увеличение не е било възможно, са стабилизирали цените.

ЕК има доказателства за 11 проведени срещи между компаниите, на които се е формирал картелът. Глобите са първите, приложени по новите закони на ЕС, според които наказанията на компаниите за фиксиране на цени или за сделки за подялба на пазара се увеличават.

Коментар