Отлагат с 2 месеца таксата за отпадъците

Продуктовата такса за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване ще започне да се начислява от 1 септември, а не от първи юли. Това споразумение беше постигнато на среща между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и представители на бизнеса.
Изпълнението на заложената цел от 0,6 кг на човек разделно събран такъв вид отпадък ще се разсрочи. В края на тази година ще се постигне 0,4 кг на човек, а до 31 декември 2007 г. – 2,7 кг на човек, вместо първоначално предвидените 2,5 кг.
В срещата участваха министър Джевдет Чакъров, неговият заместник Чавдар Георгиев, председателят на БСК Божидар Данев, Златко Златков от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Евгени Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Румен Атанасов от Камарата на електротехниката.
Още в четвъртък тази седмица министър Чакъров ще внесе в Министерския съвет предложения за промени във влязлата в сила на 1 юли наредба за електрическото и електронното оборудване.
„Дадената отсрочка е максималният възможен компромис и разумен срок за самоорганизация на бизнеса”, каза Джевдет Чакъров. Според него, по-голямо отлагане ще бъде лош сигнал преди излизането на доклада на ЕК на 26 септември и ще създаде опасност по този въпрос да бъде отправена забележка към страната ни.
“За съжаление бизнесът реагира едва, когато ножът опря до кокала”, заяви Божидар Данев, цитиран в сайта на МОСВ.
Министър Чакъров съобщи още, че в МОСВ вече има подадени документи от организации за получаване на разрешителни за оползотворяване на отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. На срещата беше договорено и създаване на работна група между МОСВ и бизнеса по прилагане на техническите изисквания на наредбата. Тя ще заседава всяка сряда.

Коментар