Призоваха за отказ от DRM защитата

Британски онлайн търговци на музика призоваха звукозаписните компании да се откажат от DRM защитата. Като основен мотив за подобна стъпка асоциацията на електронните ритейлъри (ERA) посочва факта, че борбата с пиратството всъщност вреди на потребителите.

През последните три години, средностатистическият британец си е купил от интернет магазините само няколко песни, твърдят от ERA. Макар и да бележат  ръст за последното тримесечие, онлайн търговците отчитат закъснение на коледните продажби.

Средно, един жител на Острова си е купил през тази година само една песен на цена около 79 пенса (1,5 долара). А това е просто катастрофално на фона на потреблението на интернет, коментират от ERA.

Все повече музикални компании вече експериментират с незащитени MP3 формати. Така например през август Universal Music пусна част от своята музика без DRM, а наскоро предложи целия си каталог от класика и джаз в свободен формат MP3.

Друг гигант в индустрията, EMI, още през април отвори достъпа до своя каталог за потребителите на епълската онлайн услуга iTunes, но увеличи цената на песните. В резултат на засиления интерес към свободната музика, компанията изравни цената на аудио траковете с тази на защитените с DRM песни, която е 99 цента.

От ERA очакват до края на годината повечето звукозаписни компании и интернет магазини за музика да се откажат от DRM.

Коментар