Една десета от РС-тата ще имат HD драйв през 2008

10% от всички компютри ще включват в конфигурациите си HD устройства през следващата година. Това твърдят представители на Panasonic, цитирани от X-bit Labs.
Основен фактор за навлизането на оптичните устройства за видео с висока резолюция са падащите цени. В момента, въпреки превъзходството в продажбите на Blu-ray дискове, все още не я ясен изходът от двубоя с конкурентния формат HD DVD.
Ако прогнозите на Panasonic се сбъднат, това ще означава поне десеткратно увеличение на продажбите на HD драйвове, тъй като през тази година подобни устройства са инсталирани само на 1% от компютрите.
Наскоро водещи компании за потребителска електроника, сред които Pioneer, Philips/LG и Toshiba, пуснаха HD модели на ниски цени. HD DVD драйв за вграждане в РС вече поевтиня до 200 долара. Холивудските студия също ускоряват продажбите на този тип устройства, като пускат филми на HD носители – във формати Blu-ray и HD DVD.
Зад Blu-ray стои с цялата си мощ Sony, която вгражда драйвове за този формат и в своите конзоли за игри PlayStation. Основният застъпник на HD DVD пък е друг японски гигант Toshiba, който освен чрез партньори може да популяризира формата чрез вграждане на HD DVD драйвове в своите лаптопи.

Коментар