Франция ще спира интернета на пиратите

Драстични мерки срещу интернет пиратството обмисля Франция, стана ясно през миналата седмица. Всеки потребител, който ползва и разпространява съдържание с нарушени авторски права ще бъде застрашен от спиране на достъпа до глобалната мрежа.

Първоначално нарушителите ще получават предупреждения от своя интернет доставчик и ако не реагират, след втората забележка ще бъдат изключвани от интернет.  

За целта ще бъде създаден специален антипиратски орган. Той ще се занимава не с големите нарушения на авторското право, а с ежедневните и определени като случайни пиратски действия на потребителите.

За подобни мерки е настоял лично президентът Никола Саркози, според който предприетите действия са решаващи за бъдещия цивилизован интернет.

Въвеждането на антипиратската мярка вече е в напреднал етап, като са постигнати редица споразумения между представители на формиращия се контролен орган с музикалната индустрия, филмовите компании и интернет доставчиците.

ISP-тата ще имат за задача да следят активността на потребителите и да докладват на контролния орган за нарушения. В замяна, музикалните компании обещават да премахнат DRM защитата на продаваната от тях музика. Филмовите компании пък се ангажират да пускат по-бързо новите заглавия на DVD.

Коментар