Франция очаква iPhone, в Германия текат дела

Епълският iPhone, който се очаква да бъде пуснат в сряда на пазара във Франция без задължителен договор за услуга, вече породи спорове в Германия.

В момента единственият оператор, който предлага желания телефон без договор, е немският T-Mobile, собственост на Deutsche Telekom (DT). Телекомуникационният гигант сега обжалва в немски съд съдебното предписание, задължаващо оператора да промени своя модел на продажби на iPhone.

За четвъртък е насрочено изслушване в съда в Хамбург по обжалването на DT по делото, спечелено от Vodafone, който е вторият по големина мобилен оператор в Германия. DT започна да предлага iPhone на цена от 999 евро без договор за услуга, след като Vodafone отправи протести срещу обвързването на iPhone с T-Mobile. Подобен сценарий изглежда ще се разиграе и във Франция, където Orange се подготвя да пусне на пазара хендсета на Apple без договор за услуга.

Очаква се френският оператор да последва примера на T-Mobile – да постави толкова висока цена на устройството, че да обезкуражи продажбите на телефони без договор. Orange все още не е съобщил формално детайли, свързани с пускането на iPhone на френския пазар, но в медиите вече изтече информация за плановете на оператора.

Очаква се Orange да предлага двугодишен договор за iPhone за общо около $1754. Месечната услуга ще включва два часа ползване на комуникации, 10 часа Wi-Fi връзка и неограничен брой имейли. Във френски публикации се казва още, че мобилният оператор планира да предлага устройствата без договор на много висока цена, която обаче още не е известна.

Телекомуникационните регулации са различни за различните европейски страни, което прави възможно съперниците на Orange и T-Mobile да конкурират мобилните им планове за пакети телефон/услуга. В Германия DT ще преследва по съдебен път за нанесени щети Vodafone.

Коментар