Задава се първият истински 8-ядрен мобилен процесор

Всичките ядра на MediaTek MT6592 могат да работят едновременно, уверява популярният тайвански разработчик

Всичките ядра на MediaTek MT6592 могат да работят едновременно, уверява популярният тайвански разработчик

През ноември на пазара ще излезе първият истински 8-ядрен процесор за смартфони. Всичките ядра на новия чип ще работят едновременно, обеща азиатският разработчик MediaTek.

Водещи китайски производители като Huawei, Lenovo и ZTE планират в близко време да пуснат смартфони с процесора MediaTek MT6592. Компанията-разработчик от Тайван ще започне доставки на 8-ядрения чип от 20 ноември, съобщи The China Post.

Процесорът беше обявен в края на юли. Към момента планове да пуснат смартфони с него са проявили общо осем китайски производители на мобилни устройства, вкл. лидерите в сектора. Чипът ще се произвежда от тайванската TSMC по 28-нанометрова технология. Масовото навлизане на 8-ядрени джаджи на пазара се очаква през 2014 година, тъй като са необходими няколко месеца за усвояване на серийното производство на процесора.

MediaTek подчертава факта, че MT6592 е първият истински 8-ядрен процесор за смартфони, при който всичките ядра могат да работят едновременно. Това ще позволи по-плавни анимации на игри, както и по-плавно възпроизвеждане на видео и уеб сърфиране.

В тестовете с приложението AnTuTu процесорът набира около 30 хиляди точки. Този резултат е сравнително висок, но отстъпва на постиженията на някои от съществуващите 4-ядрени чипове като Qualcomm Snapdragon 800. Максималната  тактова честота на MT6592 е 2 GHz.

Въпреки че е по-слаб от най-добрите четириядрени решения, дори когато работи с всичките си осем ядра, процесорът на MediaTek среща голям интерес от страна на производителите на смартфони, най-вече заради достъпната си цена.

Смартфонът Samsung Galaxy S4 също използва процесор с 8 ядра – това е фирменият Exynos 5410, при който обаче не всички ядра могат да работят едновременно. Фактически, Exynos 5410 представлява комбинация от два 4-ядрени процесора, които работят алтернативно, в зависимост от натоварването. Подобна технология, разработена от ARM Holdings под името big.LITTLE, пести енергия чрез изключване на по-мощните ядра при изпълнение на прости задачи.

В началото на септември Samsung обяви, че през четвъртото тримесечие на 2014 година ще пусне 8-ядрен процесор Exynos 5 с технология big.LITTLE, в който едновременно могат да работят всички ядра. Qualcomm, най-големият производител на мобилни процесори, счита подобни чипове за рекламен трик, и досега не е пуснала нито един 8-ядрен процесор.

През август вицепрезидентът на компанията Ананд Чандрасекхър заяви, че Qualcomm не се занимава с глупости от рода на 8-ядрени процесори за смартфони. Не можете да вземете осем двигателя от косачка и да кажете, че сте направили 8-цилиндров двигател за Ферари, коментира той.

Коментари по темата: „Задава се първият истински 8-ядрен мобилен процесор”

добавете коментар...

  1. Tutmos

    14 нано е може би предела, едва ли ще видим скоро такъв процесор.
    Иначе това изричение с косачката и ферарито ми допадна и на мен :о)

  2. Anonymous

    А12 е истината 🙂

  3. User

    Много точно казано “… Не можете за вземете осем двигателя от косачка и да кажете, че сте направили 8-цилиндров двигател за Ферари …”

    Това си е безсмислица да пускат 8 ядра при положение, че не са решени редица други проблеми като по-ниска консумация на енергия, по-голяма степен на интеграция на електронни компоненти в един чип и още други.

    Разбирам нека пуснат по 8 ядра, но само ако използват 14 нанометров производствен процес, а не безумните 28 нм иначе това е просто хабене на ценни ресурси, пари и време.

Коментар