“Грийнпийс” даде лоша оценка на Nokia и Nintendo

Nokia падна от първо на девето място, а Nintendo остана на последно в най-новия доклад на “Грийнпийс” за “зелена” електроника. Най-големият производител на хендсети се срива толкова ниско, тъй като, според природозащитниците, се е провалил в поддръжката на своята обявена програма за рециклиране.

Видео материал на “зелената” организация показва как мобилен потребител влиза в магазин в Аржентина, който Nokia е посочила като мястото, където клиентите могат да рециклират своите стари телефони. Търговецът от магазина обаче казва, че не приема обратно използвани телефони и не знае къде да препрати потребителя, за да рециклира своя хендсет, писа news.yahoo.com.

“Грийнпийс” открила подобни случаи и във Филипините, Тайланд, Русия и Индия, където персоналът на Nokia не знаел за програмата за връщане на стари телефони на мобилния гигант и дори често давал невярна информация на потребителите. В Тайланд, Русия и Аржентина информацията за тази услуга не била налична на местния език.

Организацията за защита на околната среда оценява компаниите в своята класация на базата на много фактори, включително програми за рециклиране и токсични субстанции, използвани в продуктите. Motorola, също както Nokia, пада на по-долно място в класацията по подобни причини.

“Грийнпийс” открила, че персоналът на Motorola във Филипините, Тайланд и Индия бил зле осведомен за програмата на компанията за приемане на стари телефони за рециклиране. Освен това производителят на хендсети не предлага подобна услуга в Русия.

За първи път “зелената” организация включва и игрални конзоли в листата. Така Nintendo стана първата компания, която получи оценка нула, тъй като няма никакви програми с цел опазване на околната среда.

Microsoft пък има оценка 2.7, получавайки точки само за управление на състава на химичните субстанции. Apple се придвижи с едно място напред, заставайки на 11-а позиция, тъй като компанията е успяла да намали употребата на някои токсични химикали в iMac и iPod. Фирмата би се справила по-добре и ако подобри своите програми за приемане на остарели продукти за рециклиране и публикува на сайта си забранените за използване в продуктите субстанции, казват от “Грийнпийс”.

В това издание на класацията на първа позиция излиза Sony Ericsson с оценка 7.7 при максимална оценка 10. Компанията е подобрила своите програми за рециклиране на телефони и е определила срокове за спиране на употребата на някои химикали в производството на своите продукти, открива организацията за опазване на околната среда.

Samsung и Sony заемат съответно второ и трето място. И двете компании са се справили добре в намаляването на употребата на токсични материали в своите продукти, казват от “Грийнпийс”.

Коментар