1,2 милиона лева е офертата за здравния е-портал

1 200 000 лева е предложената цена за изграждане на Национален електронен здравен портал, стана ясно вчера при отваряне на офертата на единствения останал участник – консорциум “Информационни технологии в здравеопазването”.
Общо трима кандидати подадоха оферти за участие в откритата от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Министерството на здравеопазването (МЗ) процедура за избор на изпълнител по проекта. Конкуренти на вече споменатия консорциум бяха “О БЕ ЕС – БЕ ГЕ” АД и консорциум “Българско електронно здравно досие – фаза 1”.
След разглеждане на подадените оферти комисията отстрани от участие останалите два кандидата, поради непълнота и неизрядност на част от изискуемите документи, съобщиха от МДААР, и допусна до отваряне на ценовото предложение само консорциум "Информационни технологии в здравеопазването".
Като част от e-Health инициативите на Европейския съюз се предвижда изграждане на интегрирани централни електронни здравни портали в държавите членки на съюза. В този контекст стартира и изграждането на български Национален електронен здравен портал.
Стратегията за внедряване на електронното здравеопазване в България предвижда създаване на личен електронен здравен запис. Той представлява съвкупност от електронна здравна информация за пациента и полаганите за него здравни грижи до момента. Първоначално системата ще обхване 40 хиляди държавни служители.

Коментар