Motorola подготвя революция при смартфоните

Motorola иска да създаде отворен модулен телефон, достъпен за всички по света

Motorola иска да създаде отворен модулен телефон, достъпен за всички по света

Motorola Mobility, компания на Google, ще се опита да ускори развитието на смартфоните чрез безплатна отворена мобилна платформа. С нейна помощ потребителите ще могат сами да сглобяват устройства с желаните функции.

Революционната разработка Project Ara представлява смартфон с лесно заменяеми модули. Идеята на Motorola е да създаде хардуер, който по своята същност е аналог на Android при операционните системи. Инициативата е отворена и безплатна, като засега няма яснота под управление на каква ОС ще работи модулният смартфон Ara.

С проекта се занимава групата Advanced Technology and Projects, която преследва няколко цели. На първо място, Ara трябва да позволи на малки стартиращи компании с ограничено финансиране да произвеждат собствени смартфони, т.е. да понижи нивото за вход на пазара. Второ, подобна инициатива може да установи по-тесни и плодотворни връзки между потребителите и разработчиците на устройства. В резултат на това, Project Ara ще допринесе за намаляване на сроковете за пускане на нови мобилни устройства на пазара и ще ускори темпа на иновациите.

Смартфонът се състои от рамка, наричана още екзоскелет, и прикрепени към нея най-различни модули

Смартфонът се състои от рамка, наричана още екзоскелет, и прикрепени към нея най-различни модули

„Искаме сами да решавате какво може да прави вашият смартфон, как да изглежда, от какво да е направен и колко да струва”, споделят разработчици от Motorola.

Предлаганата конструкция е проста: смартфонът се състои от рамка (наричана още екзоскелет) и прикрепени към нея модули. Последните могат да бъдат всякакви – от процесор за приложения, дисплей, клавиатура и батерия до пулсов оксиметър или нещо, за което все още не сте и помисляли.

Motorola не е първата компания, която лансира по концепция за модулен телефон. По-рано подобна идея предложи холандският дизайнер Дейв Хакенс. Инженерите на Motorola вече са имали среща с него и са решили да работят заедно по проекта. Освен това Motorola е поканила в проекта разработчици на модули.

„Искаме заедно да създадем отворен модулен телефон за целия свят”, посочват от компанията. В близките месеци Motorola планира да пусне алфа версия на комплекта за разработка Module Developer Kit (MDK), който ще позволи на желаещите да създават модули за смартфони.

Коментари по темата: „Motorola подготвя революция при смартфоните”

добавете коментар...

  1. Иван

    От компанията твърдят, че работят върху идеята повече от година. Наскоро са привлекли и дизайнера създал идеята за Phonebloks.

  2. AntraX

    Тва е наи мръсната кражба на идея която съм виждал някога.Тоя проект го бяха пуснали за сабиране на финанси преди 2-3 месеца от малка компания в Америка мисля,че беше…а моторола само са си чопнали идеята…..

Коментар